Kristianstads Radioamatörer provar 7S60BQ i CQ WPX SSB  contest 2021

Jörgen SA7IAN nybliven radioamatör, utbildad av Kristianstads Radioamatörer SK7BQ avverkade sitt livs första QSO ”kontakt” i helgen när han körde QSO i CQ WPX SSB contest i klubblokalen.

Klubben aktiverade sin jubileums signal 7S60BQ. Denna anropssignalen är svår att bokstavera, vilket gör det extra svårt för motstationen att uppfatta. Normalt är det SM, SK som används, men prefix 7S finns också som alternativ, vi ansökte och fick den anropssignalen under 2021 då Kristianstads Radioamatörer firar 60 år.

Den första kontakten för Jörgen var med en station i Italien, följdes sedan av ett antal andra utländska radioamatörer. Just denna helgen är det en världsomspännande tävling, med många stationer som trängs på kortvågsbanden. Vi hälsar Jörgen  välkommen i föreningen, och det blir säkert fler möjligheter att avverka nya kontakter.

Ewe SM7BHM  som operatör denna helgen, tillsammans med Jörgen SA7IAN

 

SA7IAN

Jörgen SA7IAN i premiär-QSO

Vi var ett gäng som körde test på VHF under 1970-talet. Att köra test är roligt och vanebildande, det var inte många av VHF-testerna som vi inte körde!

Detta var långt före persondatorns intåg i folkhemmet. För att komma med i QTC på listorna med placeringen efter varje test krävdes det att man då som nu skickade in loggen. En väsentlig skillnad var att vid den tiden fick man beräkna avståndet till sin motstation manuellt. Jag satsade seriöst och köpte mig en för den tiden avancerad kalkylator, en Sperry Remington SSR-9.

Det krävdes "endast" 32 steg för att beräkna avståndet till motstationen, räknaren gick inte att programmera utan formeln fick matas in för varje QSO!  Låt säga att vi körde 35 stationer på en test. 35*32=1120 moment innan loggen var klar att skickas in!

Efter ett tag så blev jag hyfsat flink i fingrarna vilket gjorde att det trots allt gick bra att få fram resultatet.

Q-förkortningar, QRB

 

 

QRB calc

kalkylator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{modal url="images/QRB_calc.jpg"}Steg för steg-beskrivning{/modal} 

 

 

 

SK7BQ Öppet Hus 29-okt 08.00 några timmar framåt, testen pågår 48 timmar.
Vi provar att köra lite i SSB testen CQ WW med klubbsignalen SK7A
Kom och testa eller bara lyssna, garanterat en häftig upplevelse.
Vi ses på klubben.
Ewe SM7BHM
Efter att ha varit i stort sett QRT de senaste två åren var jag sugen på att komma igång med radiokörandet igen. Vad passar inte bättre än att köra en test?
b1 m

Contest

7S400K 2014rtty14Certificate