Medlemsmötet kom denna gång att handla om repeater information + SvxLink demo

Vi blev ett tjugotal åhörare som fick lyssna till ett kåseri / föredrag om repeaterutvecklingen i vår region.

Håkan SM7FLD, som ansvarar för föreningens repeatrar, började med en nostalgisk resa från mitten av 70-talet till fram till dagens läge.

Olofströmsrepeatern på 2M-bandet SK7RGM 1974/75 blev en av de första repeaterarna i denna del av Sydsverige. Byggd av Västra Blekinge radio klubb SK7JC.Initiativtagare var Alf W9CDB / SM7FNS (SK) som bidrog till repeaterns tillkomst. Alf var en "hemvändare" efter att ha tillbringar många år i USA bl.a. som egenföretagare i verktygsbranschen.

SK7BQ's  första repeater SK7RRZ  kom igång 1984/85 och då på 70 cm. Den hade några olika placeringar genom åren bl.a. Önnestad, Fjälkinge och Skepparslöv. 

Våra nuvarande repeatrar finns på 2-meter RV59 samt på 70-cm analog/digital (DMR). De är lokaliserade till Skepparslöv som ligger strax väster om tätorten Kristianstad.

Håkan gick igenom den senaste tekniken SvxLink, som numera är inbyggt i vår repeater SK7BQ-R. Genom anslutning till internet möjliggörs samman/uppkoppling med repeatrar i andra delar av landet. Detta hade inte varit genomförbart utan vår medlem Peter SA7BGG's medverkan påpekar Håkan.

svx tackningskarta

 

På bilden ser vi hur utbyggnaden av SvxLink har tagit fart. Det går alldeles utmärkt att från Skåne prata med vännerna uppe i Kiruna med en ljudkvalitet som enl. många användare vida överstiger den som vi hör i de digitala nätverken som D-star och DMR.

En stor fördel med SvxLink är att vi som användare inte behöver köpa nya radioapparater, det fungerar bra med våra analoga radioapparater.

En viktig sak är att vår repeater fungerar även efter kompletteringen med SvxLink på samma sätt som den har gjort före ombyggnaden, för den som så önskar, med skillnaden att det numera hörs trafik från hela landet! – Det går utmärkt att besvara ett anrop som kommer från andra disktrikt, det är bara att trycka på PTT:n och prata!

Systemet bygger på användning av talgrupper (TG):

  • TG 240 är nationell och passas av samtliga SvxLink-anslutna repetrar. När den används går trafiken ut på samtliga anslutna repeatrar i Sverige!
  • TG 2407 passas av det sjunde distriktet.
  • TG 24075 avser Skåne län.
  • TG 240777 är vår lokala talgrupp som vår repeater automatiskt aktiverar när repeatern används.

 

Håkan demonstrerade genom att koppla upp några QSO, det gick alldeles utmärkt. Det blev ett QSO med SM0 och även några SM7:or

Utbildning i användandet av SvxLink är utlovad framöver om intresse finnes...

För de som redan nu vill fördjupa sig i ämnet finns det en utmärkt portal där det finns mycket information att hämta: https://svxportal.sm2ampr.net

Vi vill även påminna om "hur det var förr", ett annat kåseri som går i humorns tecken, även det skrivit av Håkan SM7FLD: "The SK7RRZ Story"

 

73 de Ewe SM7BHM

 

Så var det dags för ännu ett medlemsmöte, även denna gång via Jitsi Meet.

Vi blev totalt 14 deltagare som diskuterade om den kommande Bockebodaträffen, field day's, möjligheten att köra "remote", kanske bygga in klubbens IC 706:a i en s.k. "Go Box" för att göra den vädersäkrad och bättre lämpad för transport och användning i fält. Bengt SM7FFI kom med förslag på lämplig förpackning för detta ändamål. Vi pratade även om NVIS-konceptet och hur vi kan lära oss mer om det. Det blev ett givande möte med många inspel!

220126 jitsi r

Vi blev 14 medlemmar som träffades på mötet som hölls via Jitsi. Tekniken fungerade bra och det pratades om allt mellan antenn och jord för att citera ett känt företags reklamslogan.

220112 jitsi r

Vi kommer även i fortsättningen att hålla våra möten via Jitsi så länge som situationen med covid ser ut som den gör.

 

 

Vi håller ordinarie medlemsmöte, som regel varannan onsdag jämna veckor. Avvikelser kan förekomma men detta annonseras i aktivitetskalendern!

Jitsi opengraph

P.g.a. den förvärrade situationen med Coronasmittan kommer vi tills vidare att hålla mötena digitalt. Vi använder oss av Jitsi Meet.

Kvällens tema var telegrafi. Anders SM7GXR hade tagit med sig ett urval av sin stora samling. Det fanns många olika typer och varianter.

Tack Anders för historien bakom flera objekt i din samling. Det var 13 medlemmar som lyssnade och kände på de olika varianterna.

 

P1110457 r

Anders SM7GXR i berättartagen

 

P1110461 r

 Leif SM7NCI och Eric SA7APE kollar närmre på Anders samling

 

I strålande sol bjöd SK7BQ på grillfest på uteplatsen vid klubblokalen. Ett 10-tal passade på att smaka grillkorv med tillbehör, vi kunde också notera 2 nya medlemmar välkomna.


Radio och antennsnack blev det en hel del, några funderade på inköp av nya yagi för VHF/UHF

Några gamla VHF/UHF slutsteg förevisades.  Så nu hoppas vi få fart på dessa rörsteg för 144 och 1296. Röret som sitter i är 2C39, en triod från 1946.

Denna demo genererade planer på uppstart av en "rörjunta" till hösten. Klart redan att det blir en instrument kurs.

Några bilder från träffen:

P1110315

 Clas SM7EHI, Daniel SA7DER, Leif SM7NCI

Så var ytterligare ett medlemsmöte avklarat. Även detta möte hölls i vår alternativa klubblokal, d.v.s. över Internet i form av ett Jitsi Meet. Vi blev tio deltagare som träffades och tekniken var på vår sida med bra bild och ljudkvalitet.

Efter en inledning av Ewe SM7BHM ventilerades frågan om hur vi ska möta framtiden, bl.a. när det gäller föreningens allt för dåligt utnyttjade klubblokal. Vi pratade om altenativa lösningar, frågan lär komma upp på dagordningen igen.

Gert SM5LWC har av egna medel finansierat en iGate som gör det möjligt att ansluta vår APRS-nod till Internet vilket gör den oberoende av att ”prata” med andra noder för att datan från vår nod ska synas i den stora världen via https://aprs.fi

Därefter blev det Håkan SM7FLD:s tur att berätta om AMPRNet och hur vi kan använda oss av denna möjlighet för att hålla oss och samhället i övrigt uppkopplade när de normala trafikvägarna slutat att fungera.

Som vanligt blev det lite ”eftersnack” efter att det formella mötet avslutades. En liten kul möjlighet att prata om allt möjligt. B.l.a. pratade Bengt SM7FFI om Echolink och hur den är uppsatt för att kunna koppla upp användare som inte kan nå SK7RGM på direkt-väg. Det går utmärkt att koppla upp sig mha dator, mobil eller läsplatta. Ett utmärkt sätt för att t.ex. checka in på SSA-bulletinen som går över SK7RGM på söndagar kl. 10.00.

Vid tangentbordet

Håkan SM7FLD

Logo001Hej alla medlemmar!

– Nu är det dags för nästa medlemsaktivitet som även denna gången går av stapeln i vårt virtuella mötesrum på nätet.

När: Vi träffas onsdagen den 10 mars klockan 19.00

Hur: Du kommer till mötet genom att klicka på: https://meet.jit.si/sk7bq

OBS! Denna gång är det öppet hus som gäller, vi bjuder in alla som är intresserade av vår verksamhet att vara med! Du behöver därför INTE något lösenord för att ansluta till mötet denna gång!

  • Ewe SM7BHM kommer att ta upp tråden från årsmötet där han visade bilder från förr, det finns mycket att återuppleva när Ewe fortsätter att bläddra i minnenas arkiv.
  • Har du något att berätta eller visa upp så är du hjärtligt välkommen med det!

Styrelsen

Uppdatering

Vi blev 18 deltagare som hade trevligt och lyssnade till när Ewe visade bilder "från förr":

20210310_Medlemsmöte_r.png

Så var det återigen ett medlemsmöte över Internet. Denna gången fick vi höra Ewe SM7BHM berätta om sin amatörradioresa genom årtiondena. En mycket fin och medryckande berättelse där en hel del av händelserna och strapatserna visade att det inte alltid är så enkelt att köra radio på denna mod!

RTTY är som för de flesta redan känt, Ewe;s specialitet som han har format till fulländning. Allt började med att Ewe på tidigt 1970-tal kom över en redan då bättre begagnad RTTY-terminal av fabrikat Creed. För de som inte har upplevt denna era med mekaniska oljedoftande RTTY-maskiner kunde Ewe berätta för oss om det mycket speciella med detta. Att utöva denna gren av vår hobby när man som Ewe vid tidpunkten bodde i en hyreslägenhet visade sig få oönskade effekter i relationerna med grannarna. Ljudnivån från maskinen var om inte öronbedövande så iaf så kraftigt att grannen under kom upp och klagade!