–Nej, låt oss slå fast att det var inte bättre förr, men det var kanske enklare!

Även om jag tycker om den tekniska utvecklingen som nu går i ett rasande tempo med alla de olika digitala moderna som DMR, FT-8 m.fl., så är det minst lika kul att titta i backspegeln också! Vi är förmodligen ganska många som kan blicka tillbaka till den tiden när vi regelbundet som ett tickande (kristallstyrt) urverk var aktiva och sällan missade månadststesten på 144 MHz. För att känna på hur det var, har Leif SM7NCI och underteckad Håkan SM7FLD återupptaget en tradition att träffas på 144,500 MHz USB torsdagar kl 19.00 för att lufta riggarna med mode-väljaren i läge USB.

Vi ser gärna att fler hänger på, det är bara att breaka in!

Min "antennpark" är f.n. så minimalistisk den bara kan bli, möjligtvis konstlasten undantagen, den består av ett mobilspröt på en magnetfot ståendes på garagetaket, men mina signaler hittar utan problem hem till Leif i Önnestad iaf.


 

När: Torsdagar klockan 19.00 SNT

QRG/mode: 144,500 MHz USB

 

2020-02-27 Updatering

Torsdagen den 27/2 blev vi totalt fyra amatörer som hittade frekvensen och mode:n!

  • Anders SM7GXR
  • Krister SM7YLS
  • SM7NCI Leif
  • SM7FLD Håkan

Eftersom detta första försök gick över förväntan, kommer vi framöver att försöka vrida mode-väljaren ytterligare ett steg till moden CW. Det ska verkligen bli en utmaning. För undertecknad är det i storleksordningen 40 år sedan jag var aktiv på denna mode! Misstänker att det får bli QRS med många omfrågningar för min del, jag har nämligen glömt att rostskyddsbehandla mina CW-kunskaper! .... ..    .... ..  Förtydligande: Vi kommer bara att göra ett enkelt försök med cw, huvuddelen kommer att gå på USB! –Välkommen att vara med oss på kommande torsdag!

73 de Håkan SM7FLD och Leif SM7NCI

 

 

IC290 r

Författarens lätt åldersdigna ICOM IC-290, still going strong!