Idag den 4 maj är det kl. 20.36 exakt 75 år sedan Danmarks befolkning kunde höra BBC:s utsändning om att Danmark var befriat.

"I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Her er London. Vi gentager: Montgomery har i dette øjeblik meddelt, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig" lät det när Johannes .G. Sørensen läste upp meddelandet i BBC. han var Danmarks röst i BBC under kriget. Efter kriget gifte han sig med en dansk journalist på Bornholm och ligger begravd på kyrkogården i Rönne på Bornholm.
 
Sändningen varade i 30 min och avslutades med Danmarks två nationalsånger Kong Christian stod ved højen Mast och Der er et yndigt land. Den förstnämnda spelas när medlemmar av kungahuset eller eller regeringen är närvarande följd av den som svenskar känner, Det er et yndigt land.
 
Jubileumet firas stort över hela Danmark men tyvärr lägger den pågående pandemin sordin på stämningen och flera planerade aktiviteter har fått ställas in. Specialsignalen OZ75MAY var QRV tidigt i morse 4 maj på 80 m FT8. Läs mer på¨engelska om OZ75MAY på https://oz75may.oz0j.dk/ 
 
För er som kan ta emot dansk TV sänder dansk TV bland annat filmen Flamman och Citronen om de mest berömda danska motståndsmännen och deras öde samt firandet i Danmark hela dagen.
 
Ikväll tänder danskar och danskättlingar i hela världen ett ljus i fönstret för de danskar som gav sitt liv under andra världskriget.
ljus 1
 
Läs mer om Frihedsabudskabet (på danska) på: https://da.wikipedia.org/wiki/Frihedsbudskabet och den tyska ockupationen (på danska) på: https://da.wikipedia.org/wiki/Bes%C3%A6ttelsen#Befrielsen
och om Citronen (enbart på danska) på: https://da.wikipedia.org/wiki/J%C3%B8rgen_Haagen_Schmith
Om filmen Flamman och Citronen på: https://sv.wikipedia.org/wiki/Flamman_och_Citronen
 
73 de Gert, AA7G /SM5LWC med härstamning från byn Kongsted i nuvarande Faxe kommun på Själland i Danmark