Denna artikel publiceras med ensamrätt för www.sk7bq.com Det är tillåtet att länka till artikeln men publicering på annan webbsajt är inte tillåtet.

I den här artikeln skall vi titta på vad som erbjöds på mässan och vilka trender som kunde urskiljas. Mässan gick av stapeln helgen efter midsommarhelgen för ovanlighetens skull. Normalt sammanfaller tyvärr alltid HAM RADIO med midsommarfirandet i Sverige. Några trender kunde tydligt urskiljas på mässan. Låt oss titta på dessa först.

Bild 1 Loopantenn

Loopantenner

I stort sett alla på marknaden förekommande fabrikat fanns representerade på mässan. Jag saknade faktiskt bara ett amerikanskt fabrikat. Loopantenner har blivit populära bland trångbodda som vill komma ut på HF-banden.

Bild 1 Loopantenn

Cirro Mazzoni Baby Loop

Av Cirro Mazzonis antenner säljs två modeller, Baby Loop och Midi Loop, av WiMo i Tyskland, se http://www.wimo.com/ciro_mazzoni_magnetic-loop-antennas_e.html De ser ut att tåla kW för den oinvigde men redan vid QRP-nivåer uppstår det mycket höga spänningar i en sådan antenn och därför måste en antenn som tål 250 W vara så här kraftig. Dessutom påverkas loopantennens bandbredd av hur kraftig den är, grövre dimensioner ger större bandbredd.

Det fanns en rad andra loopantenner på mässan men av utrymmesskäl kan jag inte visa bilder på alla. WiMo i Tyskland säljer en del av dem, titta på: http://www.wimo.com/magnetic-loop-antennas_e.html

SDR-mottagare och SDR- transceivers

Att SDR-tekniken kommit för att stanna råder det inget som helst tvivel om, det är en teknik som tillhör framtiden. Mässan formligen översköljdes av olika SDR-mottagare och SDR-transceivers. Från enkla lösningar till avancerade transceivers för mycket höga summor. Jag har valt ett urval av de mer intressanta nyheterna.

Expert Electronics är ett ryskt företag som satsade stort på mässan. Östeuropeiska företag som nu satsar på den västeuropeiska marknaden är en tydlig trend inom amatörradio. Dock har företagen en hel del problem med att etablera sig. Folk vill inte göra affärer direkt med dem då betalkortstransaktioner i regel inte fungerar och distributionen inte heller. Tyska WiMo har tagit in Expert Electronics i sitt sortiment och i och med det är det inga som helst problem med försäljning. Det återstår bara att se hur service fungerar. De representanter för Expert Electronics som var på mässan talade dock utmärkt engelska vilket borgar för mindre problem vid service och reparationer.

Bild 2 Colibri

SDR-mottagaren Colibri från nämnda Expert Electronics är en kompetent SDR-mottagare för 0-55 MHz som säljs av WiMo bland andra, se http://www.wimo.com/colibri-sdr-receiver_e.html för tekniska data, broschyrer etc.

Bild 3 SunSDR2

SunSDR2-Pro är en komplett transceiver för HF-banden, 6m och 2m. Den är utvecklad i Ryssland av Expert Electronics. WiMo säljer även denna transceiver, se http://www.wimo.com/sunsdr2-pro-sdr-transceiver_e.html

Bild 4 Front

 

Bild 5 Rear

Transceivern MB-1 ger 100 W ut på HF-banden och 50 W på 2m. En allt-i-ett lösning för den som vill bli QRV på alla band från 1,8 MHz till 144 MHz.

Expert Electronics skall ha en svensk återförsäljare enligt deras sajt men företaget har en boxadress i Stockholm och vem som står bakom firman framgår inte. WiMo och DIFONA i Tyskland samt Martin Lynch och Waters & Stanton i Storbritannien är alla kända och etablerade återförsäljare. Företagets internationella hemsida finns på http://eesdr.com/en/

Bild 6 FlexRadio

Många tycker att en av de största nackdelarna med SDR-baserade riggar är att de nästan alltid saknar ett gränssnitt som liknar en vanlig radiostation. Du är hänvisad till en datorskärm och har ingen riktig VFO och inga konventionella reglage. För att råda bort på detta visade Flexradio, som hade en stor monter på mässan, upp sin Maestro. Det är ett konventionellt gränssnitt till deras SDR-transceivrar. Att det var fråga om en tidig ”mock up” framgår av papperslappen som säger ”Utställningsexemplar” ”Rör ej!”

Nyheter från Yaesu

Yaesu visade upp några av sina nyheter. De är redan ute på svenska marknaden när detta skrivs men var det inte då.

Bild 7 FT2DE

FT2DE fanns det bra mässerbjudande på och med lägre moms än i Sverige dessutom blev radion med en mängd tillbehör betydligt billigare än i Sverige. Engelskspråkiga manualer finns dessutom att ladda ner på Internet för den som inte kan tyska. Det finns endast en europeisk version av apparaten.

Tänk annars på att det är tyska versioner med tysk manual som säljs på mässan om det finns landspecifika versioner av riggar. I regel finns det numera endast en europeisk version men ibland finns det flera, inte minst när det gäller VHF/UHF-transceivrar med olika skift i olika länder, olika brett 70 cm-band osv. Dock kostar olika versioner pengar för tillverkarna och man försöker att tillverka så få versioner som möjligt numera. Vad som däremot skiljer är nätsladdar men de tyska är likadana som de svenska dessbättre. Se upp med detta i Storbritannien dock där de har en helt egen standard för nätsladdar. Adaptrar finns ju så det är ett mindre problem men ändå värt att tänka på.

Bild 8 FTM100DE

Yaesus FTM-100DE dök också upp på mässan innan den dök upp i Sverige.

Bild 9 FT991

Yaesus storsäljare FT-991 dök upp på mässan till försäljning innan den nådde Sverige. ICOM:s svar blir IC7300 som kommer ut på marknaden i mars 2016 förmodligen. Den finns ännu bara i japanska versioner med olika uteffekt.                       

Det var tunt med nyheter från de övriga stora drakarna Kenwood och ICOM som givetvis hade stora montrar på mässan men jag hoppar över dem av utrymmesskäl.

Hilberling

Naturligtvis fanns tyska prestigemärket Hilberling på mässan. Företaget har sitt säte i Rendsburg. Man var så säker på sina prestanda att man tagit med sig professionella mätinstrument för att kunna visa upp sina prestanda på labbänken.

Bild 10 Hilberling

http://www.hilberling.de/en/en_son/index_en.htm är företagets engelskspråkiga hemsida.

SSB Electronics

Ett annat tyskt företag som visade upp sig i en stor monter var SSB Electronics, välkänt för sina preampar bland annat bland amatörer med intresse för VHF och uppåt.

Som vanligt är SSB Electronics tysk ingenjörskonst när den är som bäst. Slutsteget nedan räknar varenda omkoppling i S/M-reläet och talar om på displayen när det är dags att byta ut det! Jag fick en halvtimmas genomgång på tyska av en herre i 60-årsåldern. Varenda konstruktionsdetalj gicks igenom. Amatörradio när det är som allra bäst. Kunniga amatörer som brinner för sina prylar. Dessutom gör sig en sådan genomgång allra bäst på tyska. Målande fackord som Raucharm, Leistungsfähig osv. finns bara i tyskan. De förhöjer upplevelsen ännu ett par snäpp. Det är ett sant nöje att få lyssna till verkliga entusiaster som brinner för sitt intresse. ”Källarföretag” av den typ som SSB Electronics är finns det gott om i Tyskland och flera av dem visade upp sig på mässan. Här står tekniken i högsätet. Det är så långt från ”burkkrängare” man kan komma.

Bild 11 ECO750

Underverket ECO 750 med 750 W ut på 2m med 0,1 – 20 W in. Sparsmakad och stilren tysk design.

CW

För den telegrafiintresserade fanns det givetvis en hel del nycklar till salu på loppmarknaden i olika prisklasser. Dessutom fanns det nycklar hos olika återförsäljare. Jag saknade Begali som inte var representerade annat än genom återförsäljare.

Kent Morse Keys hade dock en egen monter som brukligt. Robert Kent, vars far startade företaget, hittade sin fru på HAM RADIO (så kan det gå) för 18 år sedan och numera bor han i ett litet samhälle vid Bodensjön bara någon mil från mässan så givetvis är han där så ofta han kan. Det blev en liten pratstund med Robert som är en väldigt trevlig prick och jag fick möjlighet att frambringa hälsningar från gemensamma bekanta. Företaget finns fortfarande kvar i Preston i nordvästra England där Roberts söner sköter verksamheten. Morsenycklarna tillverkas i en egen verkstad där.

Bild 12 Robert Kent

Robert Kent, ägare av R A Kent Engineering tillsammans med sina söner, se http://www.kent-engineers.com/index.htm för en tyvärr inte helt uppdaterad hemsida.

En annan sann CW-entusiast som jag kört många gånger och nu fick tillfälle till ett eyeball-QSO med var 9A5N, Nenad eller Neno kallad, från Zagreb i Kroatien. Neno står för ett nytänkande när det gäller manipulatorer. Hans manipulator har en inbyggd trycksensor som kan ställas in för olika tryck. Paddlarna rör sig inte mekaniskt utan de påverkar trycksensorer som vid rätt tryck ger kontakt. En lysdiod utgör gränssnittet tillsammans med medhörningen i din station. Med olika trycksekvenser på paddlarna ställer man in känsligheten inom ett brett område. Manipulatorn passar både den som är nätt på handen och den som nycklar med kraft. Det är en mycket intressant manipulator som jag fick tillfälle att prova. Nenos fru var med i montern och visade sig vara en hejare på CW, tyvärr har jag tappat bort hennes signal. Hon körde med lätthet 200-takt på manipulatorn. För min egen del konstaterade jag att det nog tar ett tag att vänja sig vid tekniken men känslan i manipulatorn var utmärkt. Den står stadigt på bordet också genom sin tyngd. Nenos hemsida hittar du här: http://web.hamradio.hr/9a5n/ där finns länkar till hans manipulatorer.

Bild 13 CW Paddle
Standardversionen av Nenos manipulator.

Solid State är en engelsk fackterm för Solid State Electronics, alltså elektronik som baseras på Solid State Physics eller det som kallas fasta tillståndets fysik på svenska. Denna del av fysiken behandlar bland annat magnetism, supraledning och halvledare. Med uttrycket Solid State avses i regel halvledare. Beteckningen används för att markera att rörliga delar saknas, jämför med SSD, Solid State Drive, en hårddisk utan rörliga delar baserad på halvledarminnen.

QRP

För den QRP-intresserade bjöd mässan främst på montrar från tyska QRP project och tidningen Funkamateur som visade upp sina byggsatser. QRP project använder sig fortfarande av hålmonterade komponenter men här handlar det om byggsatser som inte innebär några få moment med förmonterade ytmonterade komponenter utan allt får byggas upp från grunden på traditionellt sätt med lödning av komponenter på mönsterkort, lindning av toroider osv. Det estetiska utförandet är inte i samma klass som en rad andra, främst amerikanska, byggsatser på marknaden med påkostade höljen etc. men tekniken är det inget fel på. Byggsatserna är i regel avancerade och inget för nybörjaren. SOLF heter en transceiver som kan byggas ut i omgångar till en som täcker alla HF-band med riktigt bra prestanda.

Bild 14 SOLF QRP

SOLF QRP HF-transceiver från QRP project, se http://www.qrpproject.de/UK/indexuk.html

Funkamateur är i mitt tycke den allra bästa amatörradiotidskriften på marknaden, den är dock endast på tyska. Nivån på artiklarna är inte sällan på akademisk nivå och de är därför svårtillgängliga för de som dessutom inte kan tyska någorlunda. Däremot är artiklarna mycket välskrivna och det finns något att lära i nästan varje nummer. Funkamateur säljer dessutom en rad byggsatser av hög kvalitet, inte sällan är de kopplade till artiklar i tidningen. En populär byggsats är ett 50 W slutsteg för QRP-stationer. Som synes är det lite mer snits på utseendet än på QRP projects byggsatser. Dessutom finns riktigt avancerade byggen som GPS-styrd frekvensnormal och liknande.

Bild 15 PA

Funkamateurs PA-50, en populär byggsats för den som vill ha lite mer uteffekt från QRP-stationen, se http://www.box73.de/index.php?cPath=112_113 tyvärr endast på tyska.

En mycket populär och prisvärd QRP-rigg är italienska ELAD:s FDM-DUO SDR-transceiver som klarar 1,8 – 54 MHz med 5W ut. Trots att det är en SDR-radio har den ett konventionellt gränssnitt mot användaren som en vanlig radio. Den fanns i en röd specialversion på mässan men säljs annars i silver och svart. Transceivern har blivit mycket populär och ger otroligt mycket radio för pengarna med den senaste tekniken. Priset ligger på cirka 11 000 kronor omräknat till svenska kronor. Radion är liten och nätt och väger väldigt lite. Utmärkt att ta med sig på resan. Med dator kan den betydligt mera men det går att lämna datorn hemma på flygresan och ta med radion i handbagaget och ändå kunna köra konventionella transmissionssätt som CW och SSB trots att det är en ren SDR-radio.

Bild 16 ELAD FDM DUO

ELAD FDM DUO nere till vänster i bild, tillhörande datorprogram visas på skärmen, se http://ecom.eladit.com

Föredragen

Något som många besökare missar är de högklassiga föredrag som ges på mässan. Ett fåtal ges på tyska men många internationella talare bjuds in och de föredragen är i regel på engelska. Föredrag huvudsakligen på tyska men med sammanfattning på engelska förekommer också.

I år gav Tom Perera, W1TP, välkänd författare av en rad böcker om morsenycklar och telegrafi ett mycket intressant föredrag om morsenyckelns historia där han visade upp en rad rariteter.

Tom är också känd för att vara en av världens främsta experter på Enigma-maskiner. De kryptoapparater som användes av Tyskland under andra världskriget och vars kod, Enigma, britter och polacker knäckte med gemensamma ansträngningar i Bletchley Park. Föredraget om Enigma-maskiner drog fullt hus i ett gigantiskt konferensrum. Det kröntes med en otrolig replika, in i minsta detalj lik originalet, gjord av en tysk verktygsmakare. Ett helt sanslöst bygge. Till exempel var varenda tangent på tangentbordet handgjord och exakt lik originalet. Dessutom fanns ett original att beskåda vid sidan om. För den som inte är insatt i dessa tingestars värde kan nämnas att en Enigma-maskin såldes på världsberömda auktionsfirman Sotheby´s i London för 149 000 GBP, motsvarande 1,96 miljoner svenska kronor. Bara på Bletchley Park finns 300 stycken i olika utföranden, ett ovärderligt världsarv. Tom äger flera original själv och säljer också originalmaskiner, de kostar i regel mellan 150 000 och 240 000 USD, motsvarande mellan 1,3 och 2,2 miljoner SEK. Tom är penisonerad professor i psykologi så det är inte så konstigt att han intresserar sig för kryptomaskiner med den bakgrunden. Av naturliga skäl är intresset för allt som är relaterat till Enigma enormt i Tyskland och Tom trollband publiken med sitt föredrag om hur han utrett alla varianter som tillverkades och deras släktskap. Han beskrev bland annat hur han hittat illa medfarna exemplar som gett värdefulla ledtrådar.

Bild 17 WiTP

W1TP, Tom, i berättartagen

Bild 18 Enigma

Originalet, en något annorlunda variant, längst bort i bild. Replikan närmast. Mannen i den blå skjortan är den som tillverkat den in i minsta detalj korrekta replikan. Tysk finmekanisk yrkesskicklighet när den är som allra bäst!

Avslutning

Bild 19 QSL

QSL-väggen på mässan, cirka 20 000 besökte mässan under de tre dagar den varade. De flesta är givetvis tyskar, österrikare och schweizare men många mera långväga gäster sågs som britter, amerikaner, italienare, spanjorer, portugiser och ett fåtal svenskar.

Bild 20 DARC HAM NIGHT

Staden domineras av mässan under helgen och en restaurang på strandpromenaden bjöd in till HAM NIGHT i DARC:s regi.

Bild 21 Alpvy

Utsikten mot de schweiziska alperna på andra sidan Bodensjön med toppar på upp till 3600 meter och en god måltid på någon av restaurangerna på strandpromenaden är en perfekt avslutning på en mässdag.

Alla rekommenderas att någon gång besöka Europas största amatörradiomässa, du kommer inte att ångra dig. Mässan är värd ett besök liksom den vackra Bodensjön med de utflyktsmål jag beskrev i förra artikeln.

73 de AA7G / SM5LWC, Gert