Grimeton Radiostation ligger strax utanför Varberg, väl skyltat från E6. Radiostationen som togs i drift 1924, är sedan 2004 klassat av UNESCO som ett världsarv. Så har inte alltid varit fallet, det dåvarande Telegrafverket hade t.o.m. planer på att låta riva hela anläggningen, men detta stoppades dessbättre!

Som besökare är de 127 meter höga tornen (6 st) med sina horisontella armar (46 meter breda) som bär upp antennen, det första man lägger märke till redan från E6:an, men väl på plats så finns där mycket annat som fångar blicken, t.ex. den stora sändarhallen som inrymmer Alexandersson-alternatorn och all kringutrustning som krävs för att köra anläggningen. Utanför hEtt av 6 tornallen finns det en kylvattendamm med cirkulerande vatten, detta är nödvändigt för att hålla temperaturen på alternatorn på sina nominella 90°C. Alternatorn drivs av en 2-fas elmotor på 500 hk. Kraften till motorn kommer från den egna transformatorstationen som transformerar 50 kV 3-fas till ?? Volt 2-fas.

Vi kom på plats strax före 12-slaget och fick tillsammans med ett stort antal andra besökare en liten föreläsning om anläggningen, mycket intressant ur såväl tekniskt som historiskt perspektiv. Alexanderssonalternatorn

Klockan 13.30 påbörjades uppstarten av alternatorn och efter ca 5 minuter var varvtalet uppe så att det motsvarade sändningsfrekvensen som är 17,2 kHz. Det tar en god stund att få den stora rotorn som väger 1,5 t upp i varv.

 

 

Operatören kunde därefter börja med testsändning på CW. Transmitter-remsan matade ut ”VVV VVV VVV de SAQ SAQ” kontinuerligt tills att det var dags kl 14.00 för det egentliga QTC:et ”CQ CQ CQ de SAQ SAQ” osv…och för dem som inte behärskar telegrafi visade en stor bildskärm upp ”översättningen” i realtidQTC.jpg

 {mp3remote}https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c2/SAQ.ogg{/mp3remote}

 

telegrafistplats_1.jpg

 SM6MN.jpg

Meddelandet tog ca 10 minuter att sända.
Operatör var Lars S
M6NM och han använde sig av en
klassisk ”handpump” vid sändningen.

 

Efter utsändningen gick vi bort till torn 1 där vi fick en mycket detaljerad genomgång av vår duktige guide.

Givetvis passade vi också på att besöka amatörradiostationen SK6SAQ som finns på området, där träffade vi bl.a. Mats SM7BUA som hälsade till alla på SK7BQ och speciellt till alla oss som deltog som funktionärer på Killhults-festen!

Inte att förglömma: I entrén finns det även ett besökscentrum med kafeteria och tillhörande butik, här fikade vi och tittade på filmen om hela tidsepoken för Grimeton Radiostation SAQ.

 

Mer information: Wikipedia

Hemsida: World Heritage Grimeton 

F icon.svg

Video från Grimeton (ca 10 min)

 

Vi vill varmt rekommendera ett besök här!

 

Vid tangentbordet

Håkan SM7FLD och Karin SA7FMD

 

 Fler bilder kommer inom kort i form av ett bildspel, stay tuned folks!

 -Vill du lyssna till kommande sändningar från SAQ? -Bygg en Mottagare för VLF Grimeton SAQ för 17,2 kHz!