Nu har spanska IARU-föreningen URE lanserat sin tjänst QDURE för byrå-QSL. Tyvärr går det ännu inte att beställa blanka kort för direkt-QSL men det kanske kommer vad det lider. Till skillnad från DARC:s motsvarande tjänst krävs inget medlemskap i någon IARU-förening som SSA eller DARC för att utnyttja tjänsten. Däremot får man 10 % rabatt om man är medlem i någon IARU-ansluten förening som URE, SSA, DARC, RSGB, ARRL osv. Kostnaden är 12 Euro för 1-100 QSL och sedan 0,12 Euro per QSL utöver det. Spansk moms tillkommer på priserna men den är lägre än den svenska, 21%. 1176 QSO fick plats på 976 QSL och det kostade totalt 117,01 Euro inklusive moms. Alla gånger värt det för att slippa skriva ut runt 1000 QSL för hand och hålla reda på QSL managers, om landet har en byrå etc. Dessutom fick jag ett trettiotal QSL som inte skickades och jag slapp betala pga. att mottagaren inte var medlem i någon IARU-ansluten förening och därför inte kan ta emot byrå-kort men detta fungerar för närvarande endast för spanska, franska och argentinska amatörer. Det går alltså att få tryckt endast 100 QSL eller mindre om man inte är så aktiv men ändå vill skicka QSL. Du kan vara lugn, du behöver inte kunna spanska för att utnyttja tjänsten. Fullständiga sidor på korrekt engelska finns. Det är bara att klicka på Union Jack längst uppe till höger på sajten.

Hur fungerar det då?

Först måste du följa anvisningarna på https://qsl.ure.es/en/

Klicka på ”Getting Started” och följ anvisningarna för att skapa ett konto. Du behöver inte skapa mer än ett konto oavsett hur många anropssignaler du har. När dina QSL skall tryckas anger du anropssignalen och väljer mellan dina QSL som du designat nämligen.

Efter att du har skapat ett konto kommer du åt ikonen ”Your QSL”. Det gör du inte förrän du skapat ditt konto och loggat in så gör det först. Läs sedan igenom informationen under ”Your QSL” för att lära dig hur QSL-editorn fungerar. Du kan ladda upp valfria bilder för fram- och baksida och lägga ut text och grafik på dem. Det finns ett antal typsnitt att välja mellan liksom symboler för IARU-föreningar och klubbar med mera. Saknas din logga kan du skicka upp den till URE så lägger de in den i biblioteket om det är en officiell klubb som radioklubb, QRP-klubb, SSA etc. Baksidan måste innehålla fältet för QSO-tryck som är lika placerat på alla QSL, där får ingen text eller grafik finnas. För hjälp med detta finns mallar att ladda ner för Photoshop och Corel Draw om du använder något av de programmen. Likaså finns måttbegränsningar, en blå ram som allt skall rymmas inom och en röd ram någon mm större i sida som anger var QSLen klipps. De vill ha 300 DPI upplösning på bilder för optimalt tryck. Ditt QSL får storleken 1677x1110 pixlar så dina foton och bilder måste vara större än det om de skall täcka hela QSLet. Du kan använda färdiga motiv och bakgrunder på sajten också men de är alltför spanska för svenskar tyvärr och måste redigeras hårt om de skall kunna användas. Bäst är att du har ett foto för framsidan, baksidan kan du bygga upp i QSL-editorn om du nöjer dig med vit bakgrund men även för baksidan kan du ladda upp ett bakgrundsfoto. Opaciteten kan också ställas för bakgrundsfotot.

Jag rekommenderar starkt att du läser alla hjälpsidor på sajten för allting förklaras där. Framför allt gäller detta hur du skapar ditt QSL och alla finesser i QSL-editorn.

Hur skrivs mina QSO ut på QSLen?

Det finns gott om exempel på hur det ser ut på sajten. Du får upp till sex QSO med en och samma station på ett QSL. Dessutom kan du ange valfri kommentar på maximalt 100 tecken. Kommentaren kan anges att vara generell men den kan också anges för varje QSL och vara specifik i varje fall, läs i manualen online hur det fungerar. PSE eller TNX QSL styrs från ADIF-filen så har du angett i ditt loggprogram att du fått QSL står det TNX för QSOt annars PSE.

Kan jag ha flera olika QSL-utförande?

Javisst, du kan ha flera olika motiv per anropssignal och styra varje QSL med avseende på vilken design det skall ha och vilken kommentar det skall ha. Du anpassar allting kring varje QSL när du laddat upp din logg till sajten. Då kommer varje QSL med och du kan göra alla anpassningar per QSL. Vill du inte ha någon kommentar på QSLen anger du ingen när du laddar upp din ADIF-fil och din QSL-design som du väljer bland de lagrade på sajten gäller för alla QSL om du inte ändrar det för ett eller flera QSL.

Hur betalar du?

Det verkar som om att du måste ha PayPal för att betala i nuläget men det är enkelt att knyta sitt betalkort till PayPal och säkert med tvåfaktorautentisering. När du väl har PayPal är det väldigt enkelt att betala, bara klicka på länken och logga in i PayPal och godkänn betalningen, enklare kan det inte bli.

Hur laddar jag upp min logg?

Klicka på ”Your Logs” ikonen så startas en ny beställning, följ anvisningarna och ladda upp din logg med de QSO du vill ha tryckta. Filen måste vara i ADIF-format men det kan alla moderna loggprogram exportera till. Förbearbetning som att välja ut QSO att QSLa etc. måste ske i ditt loggprogram. När du fått fram de QSO du vill QSLa så exporterar du dem till en ADIF-fil som du sedan laddar upp till QDURE-sajten.

Efter uppladdning så håller QDURE reda på vilka spanjorer, argentinare och fransoser som inte är med i någon IARU-ansluten förening och därför inte kan ta emot QSL och sorterar dessa under en särskild rubrik. Likaså håller QDURE reda på vilka länder som saknar byrå och därför inte kan ta emot QSL via byrån. QDURE håller också reda på QSL-managers och trycker ut QSL-managern på QSLet och sorterar in sådana kort under rätt byrå. Tänk så mycket besvär du slipper med att ta reda på allt detta! De QSL som av någon anledning saknar manager eller som det är något annat fel på hamnar i en speciell felkategori, gå igenom och rätta, alternativt ta bort, dessa QSL. Du behöver egentligen inte ta bort QSL i andra kategorier annat än i den godkända kategorin, bara de som direkt godkänns trycks om du inte gör någonting. Du måste aktivt välja ut QSL i andra kategorier för att de också skall tryckas. Alla kort sorteras per land och byrå i sammanställningen du får när du laddat upp din log och den processats. Du kan manuellt gå in och ändra i dessa kategorier som att ta bort QSL, ändra motiv och kommentar etc. Det kan du göra på alla QSL som du laddat upp men viktigt att komma ihåg är att du först skall ladda upp din log och göra alla ändringar innan du betalar. När du väl betalt kan inga ändringar göras. Har du gjort fel kan du maila URE efter att du betalt men de kan inte garantera att din beställning kan annulleras efter att du betalt så var noga med detta. Observera att alla QSO med en station upp till sex stycken läggs på samma QSL, det kan du inte styra, har du fler än sex QSO med samma station delas de upp i grupper om sex per QSL. Detta görs för att minimera antalet QSL.

Hur kommer mina QSL till byrån?

URE garanterar att din beställning finns hos URE:s utgående byrå senast 30 dagar efter din beställning. Denna garanti är såvitt jag vet unik för de QSL-tryckningstjänster som finns. Det gör att dina QSL kommer snabbare till motstationen även om de måste invänta att det finns tillräckligt många QSL att skicka till en byrå och i regel kan det ta minst ett halvår till ett år till småländer, till de stora länderna skickas flera försändelser per månad i regel, i synnerhet i amatörtäta Spanien.

Avslutning

Denna typ av QSL-trycktjänst verkar komma på sikt men för närvarande är det endast DARC för SSA- och DARC-medlemmar samt URE som har dessa tjänster. Israeliska GlobalQSL verkar ha gått i konkurs nyligen då deras hemsida försvunnit. Det var en israelisk amatör som låg bakom den tjänsten men resurserna verkar ha varit för små i förhållande till antalet kunder. Att DARC och URE ligger bakom verkar ändå vara en trygghet med den stora mängd medlemmar de har och deras organisation för att ta hand om QSL.

Kom ifatt 20-talet du också och sluta med att lägga en massa tid på att plita QSL när det finns folk som gör jobbet, snyggt blir det dessutom.

Problemet med att endast ca 40% av byråkorten blir besvarade finns dock kvar. Det kan därför löna sig att ta reda på om motstationen är med i byrån innan du tar med QSOt i din ADIF-fil. Slå upp motstationen på QRZ.com till exempel, där står i regel om motstationen accepterar byråkort under en av flikarna om motstationen lagt upp denna information. Det kan spara en hel del slantar. Å andra sidan uppväger de QSL jag fick från T2 Tuvalu, C2 Nauru, JD Ogasawara, JD Minami Torishima med flera rara entiteter de kort som kommer i retur. Det kommer fortfarande QSL för rara DX via byrån även om skörden är mindre än den var förr.

GD DX es 73 de Gert, AA7G / SM5LWC