Vi var tretton radioamatörer som mötes upp i entrén till SVTs fina lokaler på Stora Varvsgatan 2 i Västra Hamnen, som tidigare var Kockums gamla maskinverkstad. Med elva meters takhöjd och kontor i tre plan.

svt2.jpgJournalisten Tina Thunander välkomnade oss och namnbrickor delades ut:) Därefter blev vi insläppta i byggnaden och Tina höll en information och frågestund om verksamheten med Ahlgrens bilar som tilltugg.

DVD spelaren var ur funktion för dagen så den informationen uteblev, men det var mycket trevligare att höra Tina berätta passionerat om sitt arbete som journalist, som även innebär att hon klipper och redigerar sina reportage.

 

 

Allt som sänds i tv sparas ”hos kungen” som hon sa, dvs ett riksarkiv där man kan mot betalning få ut material från hela Sveriges Television sändningshistoria. Om någon är intresserad är det bara att ringa: 08-784 00 00 och be att få bli kopplad till programförsäljningen.

Vi fick gå en rundvandring i lokalerna. På bottenplan fanns fikarum och utgång till trädäck mot dockan, kanske Malmös bästa solläge enligt Tina. En inspelningsstudio och lager. På andra plan och tredje plan huserade de olika program-teamen, Sydnytt, Sommarlov etc.

svt3.jpg

 

 

 

 

 

svt5.jpgSydnytts inspelningsstudio fick vi också komma in i, tre fina kameror och en massa sladdar, men mest intressant var kanske kontrollrummet med ett dussintal bildskärmar och all teknisk utrustning, som tydligen en till två man rattar med enkelhet.


svt4.jpg Vi avrundade besöket med en stund i fikarummet där de sista frågorna avklarades. Vi överräckte en chokladask som tack till Tina Thunander för de nästan två timmar mycket intressanta studiebesöket.

Jakob Ekström

SA7SOL