Medlemsmöte

Klubben har ordinarie medlemsmöten varannan onsdag, jämna veckor, om inget annat sägs i aktivitetskalendern. Plats: klubblokalen på Fäladsgatan 6B i Kristianstad.

Vi försöker att ordna en aktivitet vid mötena, t.ex föredrag om amatörrelaterade händelser som DX-expeditioner eller andra aktiviteter.

Varje möte har en värd som ansvarar för att det finns fika och att lokalerna iordningsställs före och efter mötet.

Så var det återigen ett medlemsmöte över Internet. Denna gången fick vi höra Ewe SM7BHM berätta om sin amatörradioresa genom årtiondena. En mycket fin och medryckande berättelse där en hel del av händelserna och strapatserna visade att det inte alltid är så enkelt att köra radio på denna mod!

RTTY är som för de flesta redan känt, Ewe;s specialitet som han har format till fulländning. Allt började med att Ewe på tidigt 1970-tal kom över en redan då bättre begagnad RTTY-terminal av fabrikat Creed. För de som inte har upplevt denna era med mekaniska oljedoftande RTTY-maskiner kunde Ewe berätta för oss om det mycket speciella med detta. Att utöva denna gren av vår hobby när man som Ewe vid tidpunkten bodde i en hyreslägenhet visade sig få oönskade effekter i relationerna med grannarna. Ljudnivån från maskinen var om inte öronbedövande så iaf så kraftigt att grannen under kom upp och klagade!

 

200930 rtty

Genrebild från Internet. Notera oscilloskopet som användes för att få korrekt inställning av motstationen!

Detta problem försvann som i ett trollslag när det blev dags för nästa generation av RTTY-terminaler, den mekaniska terminalen ersattes med den första generationens hemdatorer. Luxor ABC-80, Sinclair och inte minst den omåttligt populära Commodore VIC-20 och dess efterföljare VIC-64:an! Det utvecklades efterhand förvånansvärt bra och ändamålsenliga mjukvaror och gränssnitt för att ansluta radion till terminalen för att köra RTTY.

c64combo

Commodore VIC-64 med monitor och diskettstation 1541

Ewe kunde även berätta för oss om några av de expeditioner som gjordes då. En sådan var expeditionen till ön Märket (Market reef) som blev lite av en antiklimax när det efter mycket omfattande förberedelser och planering och inte minst kostnader för expeditionen visade sig att den inhyrda båten inte kunde lägga till vid ön pga alltför kraftig blåst! – Det blev i stället en trots allt lyckad aktivitet på Åland!

Ewe fick många frågor och kommentarer om sin berättelse, vi hoppas att fler kommer att ta upp detta trevliga ämne, att berätta om sin amatörradioresa! Välkommen att höra av dig!

Håkan SM7FLD

Webbansvarig