Årets största meteorskur Geminiderna har sitt maximum den 14 december och varar till och med den 17 december. Störst chans att få QSO på meteorscatter under denna skur är tidig kväll svensk tid men närsomnhelst på dygnet kan fungera. Ett utmärkt tillfälle att få QSO på 2 m.

MSK144 körs i 15-sekunders perioder med centrumfrekvens 50.280 MHz på 6 m +- 15 kHz. På 2 m är det 144.360 MHz som gäller i Europa. Du kör MSK144 med WSJT-X. Kontrollera att T/R står på 15 s i WSJT-X fönstret när du valt MSK144 bland moderna. Sedan är det bara att lyssna och köra på samma sätt som FT8, acceptera andra värden som är förvalda.
Du behöver en 10 el yagi eller mer och helst 200-300 W ut för att vara framgångsrik. Har du en större yagi kan du sänka effekten, det är ERP som har betydelse och ERP bör vara 3 kW eller mer. Lyssna kan du alltid göra. Bäst går det med en yagi men låt din station stå på ett eller flera dygn och se vad den hör på MSK144. Det finns många stora stationer nere i Europa med massor av stackade yagis, elevation på antennerna och 1 kW slutsteg eller mer. De kan höras på en simpel GP eller så kallad "blindkäpp".
 
Meteorskuren Geminiderna kommer troligtvis från en asteroid och är den enda  meteorskuren som vi känner till som inte härrör från en komet. Har du tillgång till ett astronomiskt program på datorn eller mobilen så titta var stjärnbilden Tvillingarna (Geminides på engelska) finns och rikta antennerna ditåt. Det är den så kallade radianten där meteorerna ser ut att komma ifrån. De kan dock komma var som helst ifrån på himlavalvet men de flesta kommer från stjärnbilden Tvillingarna. Att kunna elevera sin yagi är ett plus. Meteorerna rör sig med en hastighet av ca 35 km per sekund och brinner upp runt 39 km över oss.Normalt blir det 10-80 infall i atmosfären per timme som kan utnyttjas så var beredd på att ett QSO kan ta en kvart eller så för att tillräckligt många meteorer skall kunna användas för att få igenom ett QSO. Meteorscatter är tålamodsprövande men riktigt långa avstånd kan överbryggas. Det är de heta gaserna när meteorerna brinner upp i atmosfären som joniseras och det är de spåren som vi använder för att reflektera våra radiosignaler. I och med att spåren bildas på ca 40 km höjd över oss så blir de som en passiv reflektor med stor räckvidd.
Försök inga andra digitala moder än MSK144 för meteorscatter, denna mode är specialgjord för att nå framgång via meteorscatter. Andra digitala moder har för långa sändningscykler eller är på annat sätt olämpliga för meteorscatter. Tiden då man använde höghastighetstelegrafi på 1500 tecken per minut eller mer är sedan länge förbi. På 6 m är europarekordet 2556 km mellan Danmark och Turkiet.På 2 m är rekordet 2476 km mellan Danmark och UA6 så avstånd väl över 2000 km är vanliga.
Lycka till!
Gert, AA7G / SM5LWC