Stora förändringar i Storbritannien

  • sm5lwc
  • Författare till inlägg
  • Offline
  • Administratör
  • Administratör
Mer
1 månad 3 veckor sedan #127 av sm5lwc
Svar från sm5lwc i ämnet Stora förändringar i Storbritannien
Nu är det fastslagit att ändringarna i den brittiska licensen kommer att införas 2024-03-01

Ändringar som påverkar DXare och de som kör contest:

* Innehavare av högsta licensklassen kan nu använda 1 kW uteffekt på de primära amatörradiobanden (upp från 400 W).

* Användningen av "Regional Secondary Locators" är nu valfri för anropssignaler som börjar på M eller G. RSL är den andra bokstaven i anropssignalen där D=Isle of Man, U=Guernsey, I=Nordirland, J=Jersey, M=Skottland, W=Wales. Stationer i dessa DXCC-entiteter kan nu släppa den andra bokstaven och bara använda sitt G- eller M-prefix.

* Stationer i England kan valfritt lägga till den regionala andra lokaliseringsbokstaven 'E' - så att deras M0ABC-anropssignal kan bli ME0ABC.

Det brittiska DX och conteste communityt förutser att de flesta stationer kommer att fortsätta att använda sina RSL men för contests där DXCC-enheten är en multiplikator, rekommenderas det att contestarrangörer påkallar att deltagare skall använda en signal som identifierar deras DXCC-enhet.

Be Logga in ansluta till konversationen.

  • sm5lwc
  • Författare till inlägg
  • Offline
  • Administratör
  • Administratör
Mer
4 månader 3 dagar sedan #124 av sm5lwc
Jag fick nyss reda på att Ofcom som är PTS motsvarighet i Storbritannien kommer att införa stora förändringar när det gäller brittiska signaler och licenser. Det påverkar alla oss som kör brittiska stationer.

För det första kommer prefixen att ändras på följande sätt:
Så här ser det ut idag:
G och M = England
GD och MD = Isle of Man
GI och MI = Nordirland
GJ och MJ = Jersey (Kanalöarna)
GM och MM = Skottland
GU och MU = Guernsey och Alderney (Kanalöarna)
GW och MW = Wales

Tilläggen för att visa i vilken landsdel man bor (andra bokstaven i prefixet) försvinner nu så alla kan använda endast G eller M om man vill. Observera att signaler på G och M tillhör olika personer om de är lika i övrigt, GM3XYZ är inte samma person som MM3XYZ osv. . Dessutom tillkommer prefixen GE och ME för England som tidigare inte haft någon andra bokstav i prefixen. Man gör som man vill framöver alltså så användandet av prefixen ovan är inte obligatoriskt längre och det tillkommer troligen stationer som väljer att använda de nya GE och ME prefixen för England. Den andra bokstaven i prefixet måste dock följa den gamla mallen om man väljer att använda den, En GM- eller MM-station får bara ha QTH Skottland och de nya GE- och ME-prefixen får bara användas i England.

I Storbritannien är det så att siffran i anropssignalen anger licensklass och suffixet är unikt över hela Storbritannien. Längre eller kortare vistelse i de olika landsdelarna har ingen betydelse. M3XYZ som semestrar på Jersey blir automatiskt MJ3XYZ oavsett vistelsetid. Detta är inget som behöver anmälas eller är tidsreglerat på något sätt. M3XYZ har alltså också anropssignalerna, MD3XYZ, MI3XYZ, MJ3XYZ, MM3XYZ, MU3XYZ och MW3XYZ i praktiken.

Det finns tre licensklasser i Storbritannien: Novice, Intermediate och Full. Hur anropssignaler tilldelats historiskt i Storbritannien är rörigt med en massa undantag så jag redovisar bara hur det ser ut från och med de sista åren:

Det fanns en Novice A licens med anropssignaler enligt mönstret 2x0-tre bokstäver i suffixet, t. ex. 2E0XYZ för en person i England.
Sedan kom Novice B licensen med 2x1+tre bokstäver i suffixet, t.ez. 2E1XYZ. Kom bara ihåg att anropssignaler som börjar på 2 är nybörjare.

Mellanklassen av licenser i Storbritannien heter Foundation license och stationer som har den licensklassen får signaler enligt M3, M6 och M7 prefixen. Endast M7-prefixet tilldelas denna klass sedan 2018. Observera återigen att M3XYZ också är MD3XYZ på Isle of Man, MI3XYZ på Nordirland osv. Detta mönster följs alltid.

För högsta licensklassen, Full license, finns en rad historiska undantag men de som har anropssignaler i serien M0 har denna högsta licensklass. Tilldelningen av G-prefixen tog slut 1996 så de som har Full license sedan före 1996 kan ha signaler på G0, G1, G3 och G4-G8. Observera att ingen privatperson i Storbritannien har en tvåa i anropssignalen. G2-signaler användes bara före WWII samt för vissa mycket få undantag som RSGB HQ STATION, GB2HQ som undertecknad opererat vid flera tillfällen, i SAC SSB testen bland annat.

Det går också numera att ansöka om en ledig anropssignal som matchar den licensklass man innehar. Några "vanity call" eller möjligheter att välja suffix efter sina initialer och liknande som i Sverige finns inte annat än om en sådan signal inte råkar vara ledig. De riktigt korta contestsignalerna som M6A kräver speciell ansökan och får bara användas i utvalda tester .Man är mer restriktiv med special eventsignaler än i Sverige. Dessa skall ha koppling till historiska händelser, museum och liknande eller välgörenhet i regel.

De nya effektregler som gäller är att Novice och Intermediate nu får 100 W ut max och Full license får nu sedan mycket länge efterlängtade 1 kW. Sedan mycket lång tid har 400 W varit  max output till antennen i Storbritannien. Det finns ett fåtal restriktionsområden dock. Bor man inom dessa gäller restriktioner på uteffekten.

Vi kan säkert se fram emot starkare signaler från G, GD, GI, GJ, GM, GU, GW på 2m och högre band samt även på HF men kom ihåg att det är ett ytterst litet fåtal conteststationer som har stora antenner i Storbritannien. En ordinär svensk villatomt är en total utopi för de flesta britter. Markpriserna är avsevärt mycket högre där och tomterna minimala för de allra flesta.


 

Be Logga in ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.533 sekunder
Powered by Kunena Forum