POTA eller Parks On The Air är världens förmodligen största naturrelaterade diplomprogram. Tvärtemot vad många tror är det inte enbart amerikanskt men det har inte fått genomslag i Skandinavien. Japan och Kanada är två andra länder i programmet.

Storbritanniens alla nationalparker och naturreservat finns i programmet tillsammans med en rad andra EU-länders parker. Däremot är inte alla landspecifika diplom på plats ännu och det är oklart vid en genomläsning av regler och annan information om grunddiplomen är aktiva för andra länder än USA och Kanada. Dock finns det ansvariga utsedda för andra länder än USA så arbete verkar pågå. Störst spridning har programmet i USA och Kanada. Inga privata parker eller lokala parker får vara med utan det måste vara av respektive lands statliga myndigheter utsedda nationalparker eller naturreservat. Denna artikel koncentreras på det amerikanska programmet enbart då det är i särklass störst och det som i nuläget verkar vara det enda som är fullt aktivt.

Det nya diplomet FT8SP som utges för kontakt med Polens alla distrikt, så kallade vojvodskap, har nu skjutit ordentlig fart. Vojvodskap kan närmast översättas med län i modern tid men var historiskt hertigdömen som leddes av en hertig som ofta kallades vojvod. Polen består idag av 16 vojvodskap och diplomets mål är att få kontakt med dem alla.

En rad barnsjukdomar på sajten har åtgärdats och nu fungerar uppladdning av loggar i ADIF-format samt hantering av diplomen utmärkt. Diplomet utges för 2-vägskontakter på FT8 eller FT4 på 80, 40, 30, 20 och 17 m som enbandsdiplom och utöver detta finns ett allbandsdiplom där kontakter på alla frekvensband gäller. För allbandsdiplomet är samtliga amatörband tillåtna, även mikrovågsbanden.

Hela 619 524 QSO finns registrerade och 1339 deltagare är registrerade på sajten.

Häng på du också! Endast 6 svenskar är registrerade på diplomsajten, SM7WNM som ende SM7: a, så det behövs fler svenska amatörer som jagar diplomet för att polackerna skall aktivera banden när det går som bäst åt Skandinavien.

Specialsignaler

Sex specialsignaler kommer att vara aktiva för att fira 90-årsjubileet av de första radioamatörerna i Tjeckien:

  • OL901AA (till minne av Ing. Mirko Schäferling, OK1AA), 
  • OL901AB (till minne av Pravoslav Motyčka, OK1AB), 
  • OL902AC (till minne av MUC. Zdeněk Neumann, OK2AC), 
  • OL901AF (till minne av Josef Štětina, OK1AF, senare OK1AZ), 
  • OL902AG (till minne av Ladislav Vydra, OK2AG), 
  • OL901AH (till minne av Alois Weirauch, OK1AH, senare OK1AW).

Polska amatörer har gett ut ett nytt diplom för FT8 där det gäller att kontakta alla polska provinser, så kallade vojvodskap. Diplomet finns i olika klasser och även för enskilda band.

Vänta dock lite med att registrera dig då sajten är purfärsk och något buggig, jag kunde inte logga in trots registrerat konto.Detta kommer att rättas till så fort som möjligt.
 
Uppdatering:
-----
Problemet med att logga in visade sig bero på att man måste vänta på ett verifieringsmejl och klicka på länken i det mejlet.
Sedan måste administratören Pawel SQ5BE aktivera kontot innan man kan logga in. Det gick inte heller att använda precis alla tecken i lösenordet, har du en lösenordsgenerator så stäng av de udda specialtecknen, %&/()=?! fungerar dock liksom självklart små och stora bokstäver och siffror men inte åäöÅÄÖ.
------
/Gert, AA7G / SM5LWCX