Det kom ett mejl till Webbredaktionen, Leif SM7NCI skriver:

Det har kommit önskemål på information av funktionen på oscilloskop för olika mätningar och det tycker jag också. Så fort klubblokalen kan användas borde vi göra något liknande.

 

Själv har jag avsikt att sätta ihop de kretsar som jag just fått från electrokit för att bygga en enkel funktionsgenerator. Den duger till utbildning som jag gick för ett antal år sedan och kan användas till felsökning på apparater och test av oscilloskopet.

 

Många har instrument och vissa kan inte eller knappt använda dom och detta duger inte, jag själv inräknad.

Lämplig utbildare, vi får kolla läget!

73 de Leif SM7NCI

Gör som Leif, skicka några rader där du berättar om vad vi kan hitta på när pandemin förhoppningsvis börjar att släppa greppet om oss!

Webb-redaktören

 

INTERNATIONELLT JUBILEUM FÖR SRAL OCH FINLAND - LÄNGST UPPE i NORR

Amatörradioförbundet i Finland (SRAL) firar sitt 100-årsjubileum.

Finland är en liten, modern republik med 5 miljoner invånare beläget vid Europas nordligaste gräns. Finländarna lever livet mellan öst och väst och tillhör EU. SRALs styrka ligger i att ha en av de högsta medlemsandelarna bland länderna i IARU region 1. Så det här är alla OH-amatörer som välkomnar dig till vårt hundraårsjubileum.

ERHÅLL DET HÖGSTA ERKÄNNANDET FRÅN DINA OH-VÄNNER
Kontakta bara 100 (hundra) av dina OH-vänner under 2021 och 10 (tio) finländska specialstationer för att få OH Northern Light 100-årscertifikat (OH-NL-100) och den tillhörande berättelsen som förklarar norrskenets magi.

Ryska kosmonauter på internationella rymdstationen (ISS) planerar att sända Slow Scan TV bilder på 145.800 MHz FM i SSTV moden PD-120

Sändningarna är en del av Moscow Aviation Institute SSTV experiment (MAI-75).

28 januari - Start efter 12:10 GMT och slut vid 17:15 GMT

29 januari - Start ungefär 13:10 GMT och slut vid 18:05 GMT

Datum och tider kan ändras.

I Kristianstad dyker ISS upp i riktning S med elevation 10 grader kl 15:36:04 Z den 28 januari och försvinner 15:39:42 Z i riktning SSO med elevation 14 grader så fri horisont åt söder och SSO samt en yagi bör fungera.

Den 29 januari blir det ett för kort pass kl 14:50 på endast 39 sekunder så det lär inte vara någon idé. ISS återkommer 16:23:23 Z i riktning SV med elevation 10 grader och försvinner kl 16:29:13 Z i riktning OSO med elevation 10 grader. Det slår någon minut hit eller dit i Sverige men dessa tider kan användas som ungefärliga. I norra Sverige hamnar banan under horisonten och ISS är inte hörbar där.

https://ariss-sstv.blogspot.com/

SSTV information och länkar
https://amsat-uk.org/beginners/iss-sstv/

Se även tidigare artiklar på sk7bq.com om ISS.

73 DE Gert, AA7G / SM5LWC

Denna artikel är endast för test med modal bildfunktion,,,

 

2mfix

 

 

 

Större bild