Skriv ut

Vid klubbmötet via Jitsi Meet 2021-04-07 diskuterades statusen på rymdstationen ISS och dess antenner. För att klargöra vad som gäller kommer här kort information:

Rymdstationen har fyra antenner varav tre är identiska och inkopplade för amatörradiofrekvenser på 2 m, 70 cm och på det så kallade L-bandet som är 390 MHz - 1550 MHz samt på det så kallade S-bandet som är 2 - 4 GHz.
Dessa är alltså absolut inte några amatörradioantenner utan fast monterade antenner utanpå rymdstationen specificerade för rymdbruk. Den fjärde antennen är en vertikalantenn som är 2,8 m lång som kan användas på kortvågsfrekvenser, främst på 10 m bandet för amatörradiobruk men den är inte ansluten och några omedelbara planer för att aktivera 10 m bandet finns inte.
Det finns två operatörsplatser ombord varav den ena finns i en rysk modul anpassad för rysk standard när det gäller spänningsmatning, kontaktdon etc. Denna stationsplats är färdigställd och skall fungera fullt ut som det är tänkt. Emellertid pågår ombyggnation av stationsplatsen som finns i en amerikansk modul så därför ser denna lite provisorisk ut. amerikanerna använder andra spänningar och andra kontaktdonsstandarder än vad ryssarna gör. Därför är de Kenwood TM D700 och TM D710 transceivrar som används ombyggda och modifierade för rymdbruk enligt rysk respektive amerikansk standard. De är inte rakt igenom standardstationer även om frontpanelerna är det. På grund av olikheterna fungerar vissa stationer bara på den ryska respektive amerikanska stationsplatsen.

 

Gert, AA7G / SM5LWC
Träffar: 584