Vid klubbmötet via Jitsi Meet 2021-04-07 diskuterades statusen på rymdstationen ISS och dess antenner. För att klargöra vad som gäller kommer här kort information:

Rymdstationen har fyra antenner varav tre är identiska och inkopplade för amatörradiofrekvenser på 2 m, 70 cm och på det så kallade L-bandet som är 390 MHz - 1550 MHz samt på det så kallade S-bandet som är 2 - 4 GHz.
Dessa är alltså absolut inte några amatörradioantenner utan fast monterade antenner utanpå rymdstationen specificerade för rymdbruk. Den fjärde antennen är en vertikalantenn som är 2,8 m lång som kan användas på kortvågsfrekvenser, främst på 10 m bandet för amatörradiobruk men den är inte ansluten och några omedelbara planer för att aktivera 10 m bandet finns inte.
Det finns två operatörsplatser ombord varav den ena finns i en rysk modul anpassad för rysk standard när det gäller spänningsmatning, kontaktdon etc. Denna stationsplats är färdigställd och skall fungera fullt ut som det är tänkt. Emellertid pågår ombyggnation av stationsplatsen som finns i en amerikansk modul så därför ser denna lite provisorisk ut. amerikanerna använder andra spänningar och andra kontaktdonsstandarder än vad ryssarna gör. Därför är de Kenwood TM D700 och TM D710 transceivrar som används ombyggda och modifierade för rymdbruk enligt rysk respektive amerikansk standard. De är inte rakt igenom standardstationer även om frontpanelerna är det. På grund av olikheterna fungerar vissa stationer bara på den ryska respektive amerikanska stationsplatsen.

 

Gert, AA7G / SM5LWC

På medlemsmötet 2020-11-25 via Jitsi diskuterades bland annat rymdstationen ISS och kommande SSTV-sändningar därifrån samt ISS crossbandrepeater. Här kommer förhoppningsvis all nödvändig information för att du skall komma igång med att köra ISS.

Observera att det är en enorm trängsel när ISS passerar Europa och möjligheterna till att få QSO är inte så stora tyvärr men man kan ju alltid lyssna på trafiken och har du tur så kan du få ett QSO.

Noterat:

Den så smått anrika 2m-repeatern SK7REE i Helsingborg går QRT enligt en notis på SK7DD:s hemsida. Läs mer

4U1UN är igång igen med specialsignalen 4U75UN för att fira FN:s 75-årsjubileum. Körd på 10.107 MHz CW  kl 15:57 Z av undertecknad. QSL direkt via HB9OAU: Herbert Aeby, Route du Moulin 1, CH-1782 Belfaux, Switzerland.

 
Signalen gäller för DXCC-entiteten United Nations HQ 4U1UN.
 
Gert, /AA7G / SM5LWC

Den amerikanska DX-bulletinen OPDX sammanställer varje vecka vilka DXCC-entiteter som är aktiva. Ur denna information från förra veckan kan vi konstatera att endast följande DXCC-entiteter i Europa saknades på banden:

  • 1A0 Sovereign Military Order of Malta
  • 4U1 ITU-Geneve
  • JX Jan Mayen
  • OJ0 Märket
  • R1/FJL Franz Jozef Land

64 av 69 DXCC-entiteter var alltså QRV på något av banden 160-10 m i förra veckan, inklusive rariteter som Vatikanstaten HV, San Marino T7, Malta 9H, Andorra C3, Åland OH0, Svalbard JW och Liechtenstein HBO. Sätt igång och kör bara, de väntar på dig!

73 es GL de AA7G / SM5LWC, Gert

 

Naturligtvis påverkar den rådande pandemin utbudet av DX att köra på banden. Ett stort antal expeditioner har ställts in och många har skjutits upp tills i höst eller i slutet av året, några till 2021. Nedanstående är en sammanställning av information från ett stort antal källor för att ge en överblick av vad som väntar i år och vad som faktiskt går att köra just nu på banden.

Aktiva specialsignaler:

Danmark firar att deras drottning fyller 80 år. OX80HM, OZ80HM, OZ80QUEEN och möjligtvis flera signaler är QRV under april månad. QSL direkt eller via byrån till OZ1ACB.

LX5WARD är aktiva under april med anledning av Världsamatörradiodagen. QSL via byrån.

PA75ASN firar 75-årsminnet av staden Assens befrielse under andra världskriget. QSL till PA0VCC direkt eller via byrån.

S59FOP och S50EARTH firar Earth Day 22 april, endast QSL via eQSL.

ssa logo med text

 

 

 

 

SSA-bulletinen nu på DMR.

Den sänds av SK6SSA med SM6VUL Torbjörn som uppläsare. Tidpunkten är söndagar kl. 20.00 och vi hör den på TG240.

Tips: Lägg till TG 240 i din Recieve Group List för SK7BQ.SM7 (TG2407) vilken du förmodligen normalt har passning på, så kommer bulletinen att höras "automatiskt".

73 Håkan SM7FLD

Tips till er som har den fantastiska lilla CW transceivern QCX från Hans Summers, G0UPL. Ett slutsteg på 50W, i byggsats med inbyggnadslåsa om så önskas, äntligen får man anledning att ta fram lödkolven igen!

50wpa

Läs mer om den här: http://qrp-labs.com/50wpa

 

190625 Raspberry Pi-familjen har nu fått tillökning Läs mer