Ändmatad antenn.

Mer
2 år 8 månader sedan #18 av sm7fld
Svar från sm7fld i ämnet Ändmatad antenn.
VK3YE, det verkar att vara en flitig man, milt uttryckt! :-)
/Håkan

Be Logga in ansluta till konversationen.

Mer
2 år 8 månader sedan - 2 år 8 månader sedan #15 av sa7sol
Svar från sa7sol i ämnet Ändmatad antenn.
Tack Ewe, för tipset. Jagar alltid en bra ändmatad halvvågs antenn och detta var ett bra tips. Annars brukar jag snegla på den evigt "sandglidande" amatören VK3YE som alltid har bra portabla tips på sin hemsida:

home.alphalink.com.au/~parkerp/vk3ye.htm

Har precis börjat fatta skillnaden mellan balun vs UNUN...
Go' Jul på Er alla!
Last edit: 2 år 8 månader sedan by sa7sol.

Be Logga in ansluta till konversationen.

Mer
2 år 8 månader sedan #14 av sm7fld
Svar från sm7fld i ämnet Ändmatad antenn.
Tack för ditt inlägg Ewe!

Äntligen ser jag en anledning till att montera upp min Vårgårda-mast som blivit liggandes till ingen nytta under ett antal år! Kommer förmodligen att behöva lite konsultation av dig Ewe för detta! Ser fram mot mer info om hur antennen fungerar!

73 Håkan SM7FLD

Be Logga in ansluta till konversationen.

  • sm7bhm
  • Författare till inlägg
  • Offline
  • New Member
  • New Member
Mer
2 år 8 månader sedan #13 av sm7bhm
Ändmatad antenn. skapades av sm7bhm
Under hösten har jag provat och testat en ny antenn-typ, köpte in en Balun 9:1 1,5KW från DX-supply. Balunen togs med till Teneriffa för användning som mottagning/multipler antenn under CQ WW RTTY Contest "EA9DED" var callet vi körde med. Där monterades den upp och fungerade bra, efter Teneriffa-resan så monterades den i min mast i Öllsjö, var i behov av en bättre antenn för låga banden 160-80 framförallt. Min mast är 12M och i toppen monterades balunen, en koppar tråd drogs 26,4m iväg till björken i hörnet av tomten. Balunen är jordad via en koppar-wire, som går ner till jordtaget för masten. Enligt manualen så finns det många varianter på trådlängd, jag fick välja en som passade min tomt. Har nu under någon månad testat den, den fungerar mycket bra på 160M, kontakt med stationer i Canada och östliga Ryssland UA0 har avverkats, det är över 500mil. har inte kört med slutsteg. Även bra resultat på 80 och 30M.
Fortsatt test och utvärdering. De andra banden har jag andra antenner till. Har man begränsad möjlighet till andra typer av antenner, så är detta ett bra alternativ. 73 Ewe SM7BHM
Följande användare sa tack: sm7fld

Be Logga in ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.279 sekunder
Powered by Kunena Forum