Kvällens tema var telegrafi. Anders SM7GXR hade tagit med sig ett urval av sin stora samling. Det fanns många olika typer och varianter.

Tack Anders för historien bakom flera objekt i din samling. Det var 13 medlemmar som lyssnade och kände på de olika varianterna.

 

P1110457 r

Anders SM7GXR i berättartagen

 

P1110461 r

 Leif SM7NCI och Eric SA7APE kollar närmre på Anders samling

 

I strålande sol bjöd SK7BQ på grillfest på uteplatsen vid klubblokalen. Ett 10-tal passade på att smaka grillkorv med tillbehör, vi kunde också notera 2 nya medlemmar välkomna.


Radio och antennsnack blev det en hel del, några funderade på inköp av nya yagi för VHF/UHF

Några gamla VHF/UHF slutsteg förevisades.  Så nu hoppas vi få fart på dessa rörsteg för 144 och 1296. Röret som sitter i är 2C39, en triod från 1946.

Denna demo genererade planer på uppstart av en "rörjunta" till hösten. Klart redan att det blir en instrument kurs.

Några bilder från träffen:

P1110315

 Clas SM7EHI, Daniel SA7DER, Leif SM7NCI

Logo001Hej alla medlemmar!

– Nu är det dags för nästa medlemsaktivitet som även denna gången går av stapeln i vårt virtuella mötesrum på nätet.

När: Vi träffas onsdagen den 10 mars klockan 19.00

Hur: Du kommer till mötet genom att klicka på: https://meet.jit.si/sk7bq

OBS! Denna gång är det öppet hus som gäller, vi bjuder in alla som är intresserade av vår verksamhet att vara med! Du behöver därför INTE något lösenord för att ansluta till mötet denna gång!

  • Ewe SM7BHM kommer att ta upp tråden från årsmötet där han visade bilder från förr, det finns mycket att återuppleva när Ewe fortsätter att bläddra i minnenas arkiv.
  • Har du något att berätta eller visa upp så är du hjärtligt välkommen med det!

Styrelsen

Uppdatering

Vi blev 18 deltagare som hade trevligt och lyssnade till när Ewe visade bilder "från förr":

20210310_Medlemsmöte_r.png

Så var ytterligare ett medlemsmöte avklarat. Även detta möte hölls i vår alternativa klubblokal, d.v.s. över Internet i form av ett Jitsi Meet. Vi blev tio deltagare som träffades och tekniken var på vår sida med bra bild och ljudkvalitet.

Efter en inledning av Ewe SM7BHM ventilerades frågan om hur vi ska möta framtiden, bl.a. när det gäller föreningens allt för dåligt utnyttjade klubblokal. Vi pratade om altenativa lösningar, frågan lär komma upp på dagordningen igen.

Gert SM5LWC har av egna medel finansierat en iGate som gör det möjligt att ansluta vår APRS-nod till Internet vilket gör den oberoende av att ”prata” med andra noder för att datan från vår nod ska synas i den stora världen via https://aprs.fi

Därefter blev det Håkan SM7FLD:s tur att berätta om AMPRNet och hur vi kan använda oss av denna möjlighet för att hålla oss och samhället i övrigt uppkopplade när de normala trafikvägarna slutat att fungera.

Som vanligt blev det lite ”eftersnack” efter att det formella mötet avslutades. En liten kul möjlighet att prata om allt möjligt. B.l.a. pratade Bengt SM7FFI om Echolink och hur den är uppsatt för att kunna koppla upp användare som inte kan nå SK7RGM på direkt-väg. Det går utmärkt att koppla upp sig mha dator, mobil eller läsplatta. Ett utmärkt sätt för att t.ex. checka in på SSA-bulletinen som går över SK7RGM på söndagar kl. 10.00.

Vid tangentbordet

Håkan SM7FLD

Så var det återigen ett medlemsmöte över Internet. Denna gången fick vi höra Ewe SM7BHM berätta om sin amatörradioresa genom årtiondena. En mycket fin och medryckande berättelse där en hel del av händelserna och strapatserna visade att det inte alltid är så enkelt att köra radio på denna mod!

RTTY är som för de flesta redan känt, Ewe;s specialitet som han har format till fulländning. Allt började med att Ewe på tidigt 1970-tal kom över en redan då bättre begagnad RTTY-terminal av fabrikat Creed. För de som inte har upplevt denna era med mekaniska oljedoftande RTTY-maskiner kunde Ewe berätta för oss om det mycket speciella med detta. Att utöva denna gren av vår hobby när man som Ewe vid tidpunkten bodde i en hyreslägenhet visade sig få oönskade effekter i relationerna med grannarna. Ljudnivån från maskinen var om inte öronbedövande så iaf så kraftigt att grannen under kom upp och klagade!

Så var det åter dags för ett medlemsmöte, vi träffades i vårt virtuella mötesrum på nätet. Denna gång blev vi 11 deltagare.

Under programpunkten "varvet runt" fick vi bl.a. höra Jan sm7dox berätta om hur han aktiverat sig på ännu ett SOTA, denna gång blev det en ny plats i Småland. Ewe sm7bhm berättade om den kommande field day'n på Fjälkinge backe. Håkan sm7fld hade att berätta om ett nytt filter som ska utvärderas och sättas på plats i klubbens repeater. Gert AA7G (sm5lwc) kunde berätta om en kommande aktivitet DXCC vilket han har skrivit en artikel om på vår hemsida. Willi sa7tow kunde berätta om diplomjakt där han strävar mot gulddiplom.

Vi väntar med spänning på att fler medlemmar ska engagera sig i verksamheten, t.ex. genom att logga in på medlemssidorna, skicka in material som kan publiceras etc. Här vill vi passa på att tacka Gert sm5lwc som är ett lysande undantag, vi ser fram mot dina kommande artiklar Gert!

 

Webmaster

 

Medlemsmötet som hölls var ett lite annorlunda sådant. Det blev inte ett fysiskt möte i klubblokalen  utan istället träffades vi i det virtuella mötesrummet på nätet. Vi blev ungefär 20 deltagare som samlades där.

Mötesrummet öppnade femton minuter före utsatt tid och då var redan flera deltagare klara att träffas. Efter lite "uppsnack" gick mötet i gång och det inleddes med ett upprop som Håkan SM7FLD höll i. Håkan var f.ö. kvällens moderator.

Även kvällens möte lockade många deltagare. Vi  blev 17 deltagare som träffades på detta nya sätt över Internet. Vi kan konstatera att vi har fått ett antal efterföljare, det blir alltmer populärt att träffas på detta sätt att döma av skriverierna i olika publikationer.

Håkan SM7FLD var möteskoordinator även denna gång. Efter en kort inledning där deltagarna "räknades in", gick ordet över till vår ordförande, Ewe SM7BHM.

Ewe Pratade om möjligheten att köra alla Europas länder, detta är enligt honom fullt möjligt med en enkel trådantenn och 100 Watts uteffekt på HF-banden. De första 25-30 länderna går ganska fort att få till men sedan blir det allt motigare. En utmaning som flera av mötesdeltagarna blev intresserade av. Listan över länderna finns nu på medlemssidan där du som medlem kan ladda ner den. 2020-04-21 Listan är uppdaterad!

Ewe efterlyste återkoppling från medlemmarna angående kommande aktiviteter, han betonade att det går inte att göra en "enmans-show" utan vi måste arbeta som ett team där vi medlemmar kommer med förslag på klubbaktiviteter som föredrag, field day's, studiebesök och annat som hör vår hobby till.

20200415 medl mote klipp

Kvällens moderator, Håkan SM7FLD

 

Det pratades HF-antenn, den klassiska G5RV:n dryftades, Jan Åke SM7XGG berättade om sina framgångsrika kontakter på HF-banden med denna antenntyp. Han har kört många länder från sitt sommarQTH på Öland med denna antenn

Åke SM7KAB betonade vikten av att matningskabeln ska hänga absolut vertikalt för att antennen ska fungera som avsett. Även Gert SM5LWC utvecklade sina tankar kring G5RV:n där han betonade valet av den översta delen av matarledningen som han förordar ska vara av typen "öppen stege" som förstahands val för att få en såväl mekaniskt som elektriskt stabil funktion.

Mötet avrundades med att samtliga medverkande i tur och ordning fick ordet för att berätta om sina erfarenheter och kommade aktiviteter. Som sig bör fick ordföranden Ewe sista ordet för kvällen och de använde han till att tacka kvällens deltagare för visat intresse och att han ser fram mot nästa möte vilket även det kommer att hållas över internet.

 

Det drar sig mot jul, och SK7BQ julbord.

Vi äter julbord, ordn. pris 249:- klubben sponsrar du betalar 175:-
Ingen dricka ingår i priset, du väljer själv vad du vill dricka och betalar på plats.

Styrelsen SK7BQ