På medlemsmötet 2020-11-25 via Jitsi diskuterades bland annat rymdstationen ISS och kommande SSTV-sändningar därifrån samt ISS crossbandrepeater. Här kommer förhoppningsvis all nödvändig information för att du skall komma igång med att köra ISS.
Observera att det är en enorm trängsel när ISS passerar Europa och möjligheterna till att få QSO är inte så stora tyvärr men man kan ju alltid lyssna på trafiken och har du tur så kan du få ett QSO.
Radiostationer
Radiostationerna ombord på ISS för amatörradio är en Kenwood D710E och en Kenwood D710GA.
Kenwood TM-D710GA-radion finns i ISS Columbus-modulen, den stödjer 2 meter (144–146 MHz) och 70 cm (435–438 MHz). Kenwood
TM-D710E-radion finns i ISS Service Module (Zvezda), den stödjer
2 meter (144–146 MHz) och 70 cm (435–438 MHz) Båda apparaternas uteffekt är begränsad till maximalt 25 watt för FM- och paketoperationer. Apparaterna är försedda med en extra kylfläkt då kylning är ett problem i rymden. Apparaterna är också ombyggda för speciella nätaggregat då det är olika spänning i de ryska och amerikanska delarna av ISS. Dessutom är nödvändiga ombyggnationer med t.ex. rymdgodkända kablage etc. gjorda. 5 programmerbara minnen finns på båda apparaterna för att underlätta för astronauterna som behöver snabbval för olika aktiviteter.
Det finns många kanaler programmerade i radioapparaterna. Två av dessa kanaler på 2 m stödjer telefoni FM (145,80 ner / 144,49 upp för ITU-regioner 2 & 3 & 145,80 ned / 145,20 upp för ITU Region 1). Det är nödvändigt att använda två upplänkfrekvenser för att det hela skall fungera i enlighet med region-till-region IARU-bandplanskillnader.
Besättningen växlar från en frekvens till en annan; skanning används inte. Till exempel, om en besättningsmedlem börjar ett QSO över USA, kan de spåra amerikanska stationer tills de träffar Atlanten och sedan kommer de snabbt att förlora amerikanska stationer. De kan sedan växla över till den andra frekvensen och plocka upp stationer i Europa eller Afrika.
Frekvenser som används
Telefoni och SSTV nerlänk från ISS (används över hela världen):
145.800 MHz
Upplänk för telefoni från markstationer i Europa, Ryssland och Afrika till ISS: 145.200 MHz
Packet Radio VHF upp- och nerlänk 145.825 MHz (används över hela världen)
UHF packet upp- och nerlänk 437.550 MHz (används över hela världen)
VHF/UHF Crossband repeater upplänk 145.990 MHz (PL ton 67.0 Hz skall ställas in för sändaren)
VHF/UHF Crossband repeater nerlänk 437.800 MHz (ingen PL-ton!)
Anropssignaler som används
Följande anropssignaler används på ISS:
Ryska besättningsmedlemmar använder: RS0ISS
Amerikanska besättningsmedlemmar använder NA1SS
Tyska besättningsmedlemmar använder DP0ISS
Belgiska besättningsmedlemmar använder OR4ISS
Italienska besättningsmedlemmar använder IR0ISS
Packet Radio brevlådan ombord använder: RS0ISS-11 och RS0ISS-1
Andra anropssignaler kan komma att användas beroende på besättningsmedlemmarnas nationalitet men signalerna slutar alltid på ISS som synes ovan.
QSL
QSL skall för europeiska stationer skickas till:
ARISS Europe QSL Manager
19 Chemin des Escoumeilles
66820 Vernet les Bains
France
e-post:
Att spåra ISS
För att beräkna var ISS befinner sig i förhållande till din position kan du använda https://www.amsat.org/track/ där du kan ange din QTH-lokator eller latitud och longitud. Utdata behöver förklaras:
Förutom självklara datum och tid i UTC betyder AOS ”Aquisition of Signal”, alltså den tidpunkt då ISS först hörs på din position när den är precis över horisonten och LOS ”Loss of Signal”, den tidpunkt då du förlorar signalen, när ISS dyker under horisonten. ”Duration” är passets varaktighet, det vill säga tidsrymden mellan AOS och LOS, i regel mellan 7 och 10 minuter per pass så det finns gott om tid att köra ett QSO, stressa inte! ”AOS Azimuth” är kompassriktningen i grader (på en 360-graders kompass) till punkten där ISS dyker upp över horisonten, alltså till AOS-punkten. ”Max elevation” är maximala höjden över horisonten som ISS har under sin passage. Detta varierar mellan några få grader till cirka 30 grader för Sverige. Se till att ha fri horisont mellan de kompassriktningar som ISS visar sig på. ”Max El Azimuth” är kompassriktningen till den punkt på himlavalvet där ISS är som högst över horisonten under sin passage. ”LOS Azimuth” är kompassriktningen till den punkt som ISS dyker under horisonten på. LOS (UTC) är den tidpunkt då ISS dyker under horisonten.
En funktion som de flesta gratisprogram och webbaserade satellitspårningsprogram saknar är uträkning av dopplerskiftet. Dopplereffekten är påtaglig och alltid närvarande för satelliter som inte är geostationära och ISS, alltså objekt som rör sig på himlavalvet som vi vill kommunicera med. Programmet SatPC32 kan köpas för 50 USD (45 USD om man är medlem i AMSAT) och det visar korrektionen för dopplereffekten i kHz samt har även stöd för CAT-styrning, även för riktigt gamla stationer ,så att VFO:n automatiskt kompenserar för dopplereffekten under hela passagen http://www.dk1tb.de/indexeng.htm För Mac-användare finns programmet MacDoppler. En sammanställning över satellitspårningsprogram finns på https://www.amsat.org/amsat-new/tools/software.php
Dopplerskiftet är några kHz och det går att kompensera för manuellt om man kör FM-satelliter då dopplerskiftet yttrar sig som distorsion i talet men för den som kör SSB och CW rekommenderas automatisk kompensation via CAT varmt, det är betydligt mer kritiskt på SSB och CW och att följa med med VFO:n under en passage är ett måste annars förlorar du signalen helt.
Antenn
Difona i Tyskland, inom EU så att du slipper tull och svensk moms, säljer en lämplig antenn för kommunikation med ISS och FM-satelliter av den typ vi såg i de videos som förevisades, pris 106,25 Euro vilket är ungefär 1081 SEK exklusive frakt. https://difona.de/en/ham-radio/antennas/vhfuhf-antennas/yagi-antennas/79/arrow-antenna-146/437-10bp
Titta runt på sidorna för de säljer en hel rad tillbehör som du kan ha nytta av beroende på om din station har gemensam koaxialkontakt för 2 m och 70 cm etc.
Nödvändig station hos dig
Det räcker med en handapparat med 5W ut om du använder en antenn av typen ovan.
Det finns lite olika matningar, separata för 2 m och 70 cm men även antenner med bara en kabel, så att antennkontakten på handapparaten, kan användas, 2m och 70 cm körs i samma kabel. Observera att du behöver en duobands 2m/70cm handapparat med analog FM vilket de flesta digitala handapparater också klarar.
Skolkontakter
En prioritet på ISS är att arrangera radiokontakter via amatörradio mellan olika skolor i olika länder och ISS så att skolelever får ställa frågor till astronauterna. Man använder intrikat sammankopplade jordstationer så att passen blir längre än från en station så att cirka 15-20 elever från varje skola skall få ställa frågor till astronauterna. Dessa kontakter planeras 18 månader i förväg och har högst prioritet. Läs mer om skolkontakter som är på gång här:
https://www.ariss.org/upcoming-contacts.html
Generella kontakter
Utanför de tider som anslås för skolkontakter är amatörradioutrustningen igång på olika transmissionssätt och frekvenser. Aktuell information finns här: https://www.ariss.org/current-status-of-iss-stations.html
Lycka till i jakten på ett QSO med ISS!
/Gert, AA7G / SM5LWC