Ingen av oss radioamatörer har väl undgått rubrikerna som säger att vi riskerar att mista vårt 2-m band?

reptVad kan vi då göra mer än att beklaga detta? –Det enkla och självklara svaret torde vara att ANVÄNDA bandet! Ingen enskild amatör kan ensam lösa problemet, men tillsammans kan vi förhoppningsvis påverka myndigheternas beslut till vår favör!

Förr i tiden, dvs på 70-talet fram till slutet av 90-talet var det för många av oss självklart att fördriva tiden för resan till och från arbetet med att prata med kompisarna antingen på någon direktfrekvens eller via den lokala repeatern. Glädjande nog så finns det fortfarande ett fåtal som gör så, kanonfint, men det finns definitivt utrymme för flera att göra så!

Vår förening driver repeatrar på såväl 2-m som på 70-cm, dessa har en skrämmande låg nyttjandegrad, som pensionär har jag möjligheten att monitorera dessa bara för att konstatera att vissa dagar är det enda som hörs repeaterns cw-identifierare!

Varför inte göra som SM7RME skriver i sin artikel på SSA:s hemsida:" Ta med dig din handapparat på promenaden och varför inte montera in mobilstationen i din bil?"

Innan någon annan frågar mig "Men vad gör du själv då?" vill jag erkänna att även jag besitter en stor förbättringspotential, OK, jag HAR de facto handapparaten med mig för det mesta, jag har oftast QSO en gång i veckan med en lokal HAM-fellow på 144,500MHz USB (jo, ni läste rätt, vi kör faktiskt SSB på 2-m!)

Varför inte skapa en klubbaktivitet, att köra ett QSO-party, låt säga en gång/vecka över vår fina 2-m repeater? Hjälp till genom att sprida informationen till alla som kan tänkas vara berörda!

 

Sommarhälsningar

Håkan SM7FLD