Du vet väl att du som medlem i Kristianstads Radioamatörer inte bara kan läsa utan även göra och skapa inlägg som vi kan diskutera och utveckla?

Passa på att göra ett inspel i något ämnena med anknytning till amatörradio! – Hittade du inte något som intressera dig? – Starta ett nytt ämne, gör ett inlägg och vänta på alla svaren som strömmar in!

En bra start kan vara att du gör en kort presentation av dig själv under kategorin "Presentationer". Alla kan läsa de flesta ämnen, men för att posta inlägg måste du vara medlem i SK7BQ. – Inte medlem? – Enkelt fixat, anmäl dig HÄR!

Webmaster

Vi var ett glatt gäng som jobbade med klubbens stationer och utrustning. Jan SM7DOX konfigurerade klubbens IC-706 MkIIG ihop med ett nytt  Signalink USB inteface.

Den testkördes med ett antal QSO på 144Mc. Även klubbens 69Mc station testades med ny antenn. Den är tänkt vara igång när vi är på klubben, och kanske locka någon ny.
 
 
200923 arbmote DOX
Jan SM7DOX installerar Signalink på klubbens Icom IC-706
 
 
Om någon vecka kommer vi att prova att köra någon aktivitetstest på 144Mc eller 50Mc, mer info kommer. Även andra aktiviteter runt klubbstationen planeras.
 
Kvällen avslutades med att Anders SM7GXR grillade korv i gatlampans sken. Tack alla ni som kom till denna trevliga träff.
 

200923 arbmote NCI GXR r

Leif SM7NCI står i korvkön, väntar på att Anders SM7GXR ska servera
 
Text och bilder: Ewe SM7BHM

Nu var det dags för ett efterlängtat och välbesökt medlemsmöte på plats vid klubblokalen. På programmet stod en miniauktion för medlemmarna och den avrundades med korvgrillning som lät sig som synes väl smakas.

20200610 1 meeting

 

EFHW

Delar av detta material kommer från en föreläsning av K1RF som anpassats av författaren till denna artikel till svenska förhållanden. Artikeln är skriven med ensamrätt för SK7BQ. Länka gärna till den men kopiera den inte! Syftet med artikeln är att den skall vara en kokbok för den som vill bygga sin egen EFHW-antenn eller köpa en bra sådan.

Jag rekommenderar att läsaren först tillgodogör sig artikeln om transmissionsledningar och baluner samt UNUN:er för att få relevant kunskap.

Om halvvågsantenner

En halvvågsantenn är ett resonant strålande element med en elektrisk längd på en halv våglängd. Total längd i meter är 142,3575/frekvensen i MHz. Matningspunkten påverkar antennens impedans. Hög ström och låg spänning fås i mitten, låg ström och hög spänning fås i ändarna.

OH3JR (även känd som OH0NCQ), Henri, var QRV som OJ0A från Märket under
COVID-19-evenemanget den gångna helgen.

Han har en K3S och ett 1 kW slusteg med sig. Antennerna är ett antal trådantenner då han demonterade yagin som normalt är på plats förra hösten för att den inte skulle skadas i höst- vinter och vårstormarna som ofta hemsöker skäret. Framöver kommer Heni att vara QRV som OJ0VR. Aktivitet planeras på  80 till och med 10 meter på CW, SSB och FT8 fram till 12 juni, han lämnar skäret den 13 juni. OJ0JR:s logg kommer att laddas upp till ClubLog och LoTW. QSL via OH3JR.

Underkategorier

Resereferat, besök etc.