hakan m

-Hur jag gjorde för att komma igång med DMR!
Innan jag beställde min radio, läste jag på ämnet på nätet. Det finns mycket information att hämta här, det gäller dock att se upp, det går ganska lätt att hamna på fel spår och det är jobbigt att backa för att ta nya tag alltför många gånger!

Steg 1 är att skaffa sig ett "telefonnummer", ett DMR-Id, det gör man enklast genom att registrera sig här Det behövs en kopia av ditt cerifikat i digitalt format för detta!

Steg 2 innebär att söka information om vad som gäller, vissa radioapparater är INTE godkända för användning i nätverket. Vi måste ha klart för oss att köra DMR innebär att vi ansluter oss till det globala nätverket "Brandmeister" och det innebär att vi har att  rätta oss efter vad som gäller där. Om du försöker att använda en radio som inte är godkänd för användning i nätverket, så kan ditt DMR-Id komma att stängas av, vilket får anses vara något mindre positivt för verksamhetens fortsatta bedrivande!

Steg 3 Nu är det läge på att skaffa sig en radio, den klart dominerande radion vid tidpunkten för denna artikelseries tillkomst är i den lägre prisklassen Tytera MD-380 UHF (De flesta DMR-repeatrarna kör på 70cm). Denna radio figurerar även under andra fabrikat i likhet med många andra produkter från Kina. Byggkvaliteten i de exemplar jag köpt är förvånansvärt god och audiokvaliteten likaså, mycket av allting för en modest peng, således! Om man önskar gå upp ett eller några snäpp, så är det radio av fabrikat Hytera som gäller, denna radio finns i flera utföranden, PD-685 är en proffsvariant, AR-685 är nästan identisk, här har tillverkaren dock strippat bort ett antal funktioner som inte anses behövliga för oss amatörer, detta speglar sig också på priset! Top End-brand anses av många vara Motorola, detta är ju en tillverkare sedan många år, känd för sina kommersiella högkvalitetsapparater, något som också speglar sig i priset och krånglet med licenser för programmeringsmjukvaran!

Steg 4 Under tiden som du väntar på ditt paket, har du möjlighet att göra din s.k. Code Plug, detta innebär inte att du börjar med träsnideri eller metallslöjd, utan att du helt enkelt gör ett program på din PC som innehåller de repeatrar och kanaler du vill ha!

Nästa artikel i serien:

DMR del 3: Code Plug, en beskrivning.

Föregående artikel i serien

Av Håkan Svensson SM7FLD