VP2VB c

 VP2VBs QSL, ett av hans QSL såldes på Ebay för cirka 300 SEK, dessa QSL är amatörradiohistoria.

Uppdatering VP2VB

Efter att ha genomfört nästan 18 000 QSO har nu expeditörerna återvänt i absolut sista minuten från Brittiska Jungfruöarna.

Expeditionen träffade två av de lokala amatörerna i ögruppen: Kenneth, VP2VK och George, VP2VQ. Av nästan 300 invånare på ön Anegada identifierade sig expeditionens värd av misstag som en 86-årig VP2VK. När ett av gruppens nätaggregat gick sönder hittade de ett hos VP2VK, rostigt och inte använt på decennier men det levererade ändå rätt spänning. I hans garage låg en helt ny 3 el yagi.

I Tortola träffade gruppen George, VP2VQ, som arbetade hårt för att bygga om sitt hus och sin stora station som båda förstördes 2017 av orkanen Irma. George håller på att återhämta sig från en operation och har redan fått upp en vertikalantenn för kortvåg.

Hemresan var spektakulär och gruppmedlemmarna höll på att bli fast på Puerto Rico pga. USA:s skärpta inreseregler med anledning av Coronaviruset. Visumen hade dragits in men med hjälp av kontakter på hög amerikansk nivå kunde de fortsätta till New York och sina anslutningar hem till Europa. De finska deltagarna kom med Finnairs sista flygning innan det finska luftrummet stängdes.

Expeditionen bestod av två personer och fyra operatörer som var QRV i fem dagar. De fokuserade på lågbanden med 1837 QSO på 160 m och 3157 QSO på 80 m. Siktet var inställt på Asien och Europa där efterfrågan på ögruppen var störst.

Själv lyckades jag köra expeditionen på 160, 80, 30, 20,17, 15 och 12 m, totalt 8 bandslotar och hamnade på delad 10:e plats i USA med det resultatet. De hade problem att få FT8 att fungera och jag lyckades inte få något QSO på FT8 med dem men körde dem på SSB och CW. De var inte QRV på RTTY.

Gert, AA7G (SM5LWC)

 

Tisdagen 10 mars 2020 kommer en internationell grupp att segla till de Brittiska Jungfruöarna och aktivera VP2VB under 6 dagar med fokus på lågbanden med två stationer.

Expeditionen består av KO8SCA, Adrian; OH2BH, Martti; OH2GEK, Niko; och VE7NY, Sandro. QSL via OH2BH.

Brittiska Jungfruöarna är till skillnad från sin amerikanska granne inte alls så utvecklade när det gäller turism, därför aktiveras öarna mycket sällan. Trots det brittiska pundet är amerikanska dollar den valuta som används på de Brittiska Jungfruöarna.

Danny Weil, VP2VB var en brittisk urmakare och äventyrare. Hans första seglingsresa var till Brittiska Jungfruöarna på en segelbåt med namnet YASME. (från "yasume", japanska för "att lugna") Legendariska DXaren Dick Spencely, KV4AA blev medveten om Dannys ambitioner och föreslog att han skulle kombinera amatörradio med sin ambitiösa resplan. KV4AA lärde Danny CW och hjälpte honom att säkra signalen VP2VB. Under perioden 1955 - 1962 opererade Danny från flera platser i Karibien samt Stilla havet. Allt gick dock inte som förväntat. Det fanns minst tre YASME-segelfartyg. En sprängdes i en brittisk hamn innan han hann ut till havs på jungfruresan. En annan segelbåt sjönk i Karibien nära ön St. Vincent, och ytterligare en gick till botten nära Papua - Nya Guinea. Danny lyckades alltid samla in pengar och hitta sponsorer för att säkra ett nytt fartyg, Dannys sista expedition till Stilla havet inkluderade stopp vid Galapagosöarna och alltid hett eftertraktade franska ön FO8 - Clipperton. Det senare var en livshotande upplevelse. Den mexikanska marinen var tvungna att rädda Danny och hans fru samt bogsera båten till Kalifornien. Danny gjorde flera ensamexpeditioner i Stilla havet innan han drog sig tillbaka från DXpeditionerna. Han bosatte sig så småningom i Texas, där han öppnade en liten butik. Han lyssnade ofta på sin mottagare men var aldrig mer aktiv på banden. Danny var en skicklig CW-operatör och effektiv i pileuper med ett smidigt "dit dit" som avslut på QSOna. Som den inbitne DXaren förstår var det Dannys aktiviteter som var ursprunget till YASME Foundation, en av de organisationer som samlar in mest pengar till DXpeditioner världen över. Senare var Lloyd, W6KG och Iris, W6QL naturligtvis YASMEs mest framstående ansikten och fortsatte sina resor under den ursprungliga andan av Danny Weil och hans segelbåt.

Varför inte ägna några timmar till att försöka få kontakt med denna legendariska anropssignal och hylla minnet av en sann pionjär som nästan offrade livet för att vi andra skall få nöjet att jaga DX. Vad är bättre än att på sista dagen av expeditionen få den där kontakten på ett band som man kanske jagat expeditionen på nästan hela tiden? En svag CW-signal hörs som en andeviskning men den skicklige operatören kommer tillbaka med din signal och ”5NN TU”. Det är sådana ögonblick då amatörradiohobbyn är som allra bäst. Den som är inbiten DXare vet precis vad jag menar

73 de Gert, AA7G (SM5LWC)

Träffar: 2286