Bilden visar en repeater som är uppbygd kring en Raspberry Pi enkortsdator som sköter kommunikationen mot Internet samt driver bildskärm och lite annan I/O. Vidare så skymtar vi en Arduino Mega (?) med en GMSK shield som utgör interface mot radioapparaterna, en går som TX, den andra som RX.

När allting är på plats, kommer denna repeater att hantera de digitala moderna D-Star, DMR samt System Fusion. Kul att se, det finns fortfarande HAM's som experimenterar och knåpar ihop relativt avancerad utrustning hemma i stugorna! Bilden är ett skärmklipp från facebookgruppen "Tekniksnack". 

Klicka på bilden för att komma till facebook och inlägget!

70-repeater_1200.png

APRS-nod SK7BQ-2 på 144,800 MHz

Här kan du se den på aprs.fi

SK7BQ/R på 145,7375 (RV59) med space -0,6 MHz och subton 79,7 Hz
Repeatern är en YAESU DR-1XE som hanterar konventionell FM trafik och den digitala moden C4FM. Inställningen är för tillfället AUTO/FM vilket innebär FM in = FM ut och C4FM in = FM ut. Uteffekt är 50W och med hänsyn taget till genomgångsdämpning i duplexfilterena blir det ca 35W minus kabelförlust till antennen.

Kavitetsfiltrena är en duplexer som medger användning av en antenn gemensam för TX och RX.

DR1.jpeg

Kristianstadsrepeatern SK7BQ på RU368

Denna repeater är f.n. QRT

Repeatern är en Hytera RD985 som går i s.k. mixed mode, Det innebär att du kan köra analogt som tidigare, med subton 79,7Hz eller digitalt (DMR). Identifiering med stationssignal på CW var 10:e minut. För ytterligare information, se länk.

Repeatern sänder ut subton på 79,7Hz (CTCSS) vilket innebär att du kan ställa in din transceiver så att du slipper lyssna till den digitala signaleringen när du lyssnar / har passning i analog mode.

Vill du veta mera om DMR? -Gå med i facebookgruppen SWEDMR Du kan också läsa mer om DMR i Sverige på SWEDMR.se

 RD985_front.jpeg

Tidslucka 1: World wide, Europe, Nordic

Tidslucka 2: Sweden, SM7